2010 р. Судацький підкоп

Василь Садовський

Дата: 18.02.2010

Про цей кричущий факт на позавчорашньому засіданні Ради міністрів Криму повідомила заступник прокурора автономії Таміла Дробицька, дорікнувши владі: мовляв, як у маленькому місті можна було не помітити такої зухвалості?

Одначе пані Таміла все ж не вказала, з якою комерційною чи іншою метою «вгризалися» з боку моря у коралову гору Киз-Кулле-Бурун, на якій височіє всесвітньо відомий пам’ятник середньовічної архітектури. Лише зазначила, що наразі всі земляні роботи під фортецею рішенням прокурора Судака зупинено. Проводиться перевірка, до якої залучено фахівців Азово-Чорноморської інспекції.

На жаль, це не поодинокий факт такого варварського ставлення до культурно-історичної спадщини у Криму. Торік, приміром, як повідомляла «УМ», прокуратура Алушти змушена була захищати від приватної забудови охоронну зону стародавньої візантійської фортеці Алустон і навіть порушити кримінальну справу, бо її сусід узяв і «приростив» своє обійстя добрячим шматом фортечної території, для надійності огородившись ще й кам’яним парканом.

А в Керчі жителі приватного сектору в районі гори Митридат давно «одомашнюють» закинуті склепи часів Боспорського царства.

Джерело: “Україна молода”