Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Стройно. Церква св. пр. Іллі, 1847 р. Світлина 2000 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 298.

Стройно Свалявський район

Церква св. пр. Іллі. 1847. (УПЦ)

Стройно утворилося на початку XVII ст. після злиття поселень Козева і Велике Мельничне.

Руського священика згадують у 1597 р. У 1692 р. ідеться про давню церковну ділянку, а в 1699 р. в Козевій була дерев’яна церква.

Дерев’яну церкву св. Михайла з двома дзвонами згадано в 1733 р. і в 1778 р. У 1888 р. введено угорську назву села – Malmos. Філії тоді були в селах Брустурів (нині Лопушанка) і Черник. Теперішня мурована церква, збудована за о. Василя Яцковича, давніше була присвячена св. Михайлу, а в 1908 р. споруду оновлено за 300 корон і освячено намісником Василем Грабарем. Біля церкви стояла дерев’яна дзвіниця, характерна для сіл долини річки Свалявки.

Подібно до дзвіниць у сусідніх селах, спо -руда мала нижню обшивку з дощок і верхню – з фігурно обробленими нижніми кінцями. Дах було зроблено в формі стрімкого шатра. У 1997 р. збудовано велику двоярусну муровану дзвіницю, а дерев’яну розібрано. Цікавими є ворота з арковим завершенням та різьбленим рельєфом, що ведуть до церковного подвір’я.

У бібліотеці Національного музею в Будапешті було рукописне “Євангеліє” XVII ст. із Стройного з записом про те, що книгу купив ієрей Петро Плешовський у Петра Ганькувського за корову і бика 1 листопада 1697 р.