Церква Різдва і Покрови богородиці / Вознесіння

Розмір зображення: 800:688 піксел

Загальний вигляд з позиції С2. Фото автора, червень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 380.

Першу церкву заснував в селі Урсул Волошин коло 1499 р. 1 У 1516 р. 2 була зведена дерев’яна будівля, опису якої не збереглося. У 1698 р. ерекційний акт парафії надав дідич Карло Радивші. 3 У 1721 р., як свідчив напис на одвірку, 4 його ж коштом була збудована наступна дерев’яна будівля, її докладний опис подає акт візитації 1726 р.:

“Церква сама дерев’яна, нестара, структури гладкої, чудова. Ґаночок перед бабинцем у вигляді опасання, збоку якого криті сходи з галереєю на бабинець, на якому – бабинці – церква друга під назвою Покрови Пр. Богородиці, про яку нижче. На тому бабинці баня показна, зверху багато залізною бляхою покрита, з великим залізним хрестом. В тій бані у вікнах постаті пустельників намальовані… На самій церкві (наві) баня більша, також бляхою залізною багато покрита, хрест великий, з яблуком мідним, позолоченим… В бані великій у вікнах дванадцять апостолів гладко мальованих… Церква на бабинці вищезгадана нагорі, та ціла тинькована. Склепіння блакитно зірками мальоване… Царські двері різьблені під позолотою”. 5

Судячи з цього опису, це була би єдина відома на сьогодні церква з емпорою-каплицею на території Холмщини і Підляшшя. Ймовірно, ця друга церква на емпорі була ліквідована в кінці XVIII – на початку XIX ст., а емпора перетворена в хори, на яких встановили органи. 6 З 1875 р. – православна. У 1888 р. проведено ремонт і новоосвячено церкву. 7 У 1910 р. контракт на будову мурованого храму за проектом єпархіального архітектора А. Пуринґа, аналогічного до церков в Депультичах, Ощові та Селищах, підписав будівничий Артемій Сичов з містечка Злинки Чернигівської губернії (помер, не встигши завершити будову). 8 Ця церква споруджувалася на новому місці на кошт тульських дворян Єлизавети і Клав дія Пасхалових. 9 Освячена нова церква Вознесения Господнього 12 вересня 1912 р. 10 У 1914 р. виконано внутрішні розписи. 11 Стара церква зруйнована під час першої світової війни. Нова діяла весь міжвоєнний період. Зачинена щойно у 1947 р. після виселення українців під час акції “Вісла”. Православна парафія відновлена між 1957 та 1967 рр. 12

Розташована в центрі села при головній дорозі. Мурована споруда в неоросійському стилі, подібна на інші церкви А. Пуринґа. Складається з ширшої кубічної нави, до якої зі сходу прилягає нижчий і вужчий гранчастий вівтар з двома захристіями по боках, а з заходу – незначно вужчий і дещо нижчий прямокутний бабинець. Наву вкриває наметовий пірамідальний дах, увінчаний цибулястою банею на вузькій шиї. Чотири цибулясті баньки поставлені по чотирьох кутах нави на високих квадратових вежечках, а п’ята – вінчає гребінь п’ятисхилого даху вівтаря. Бабинець вкриває двосхилий дах, над яким на західному фасаді здіймається ярус відкритої аркової вежі-дзвіниці, увінчаний високим чотирибічним шпилем з цибулястою маківкою. Нетиньковані цегляні стіни, багато декоровані неоросійським орнаментом, членовані аркадами, в яких розташовані високі півциркульно завершені вікна. У тимпанах псевдозакомар нави – фрескові зображення святих і сцен з біблії.

1. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991. – S. 75.

2. KZSzP. Z. 18. Powiat Włodawski. – Warszawa, 1975. – S. 41.

3. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1889, T. 10. – S. 773.

4. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. ЗЗб.

5. Seniuk B. Cerkwie, monastery. // Relacje, 1989. – N13. – S. 6; Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 268.

6. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

7. ХВЕВ, 1888. № 24. – C. 400.

8. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 2293. 9. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. l825.

10. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 342, аркуш 25а.

11. Там само.