Хорощинка с

Хорощинка (пол. Choroszczynka) — село в Польщі, в гміні Тучна Біло-Підляського повіту Люблінського воєводства. Населення — 150 осіб (2011). У 1975-1998 роках село належало до Білопідляського. воєводства.

В селі, в хаті через хату від плебані (збереглася під номером 16, 51º54.5320 Пн, 23º26.6160 С) мешкав сенатор 2-ї Речі Посполитої, український громадський діяч, член руху "Рідної Хати" Іван Пастернак. На порозі цієї хати Іван Пастернак був смертельно поранений польськими підпільниками. В селі на цвинтарі поблизу костелу поховані зять Івана Пастернака – Іван Осипович Василевський (помер 11 січня 1929 р.) та його дружина Пастернака – Анна (22.12.1883-18.11.1973 р.). Обидві могили поруч – координати 51º54.6340 Пн, 23º26.3940 С. На цьому ж цвинтарі поховані польські підпільники: Юзеф Високинський "Сокіл" та Казимир Громіш "Казик", вбивство яких 19.05.1943 р. начебто людьми з "Рідної Хати" імовірно стало причиною замаху на Івана Пастернака. На місці загибелі Юзефа Високинського при дорозі стоїть хрест з табличкою.

Навпроти хати Пастернаків знаходиться хата останньої української мешканки Хорощинки – Мелешко-Назарук. Велику цінність складає цивнтар з похованнями православних мешканців села. Велику цінність складає цивнтар з похованнями православних мешканців села. На цвинтарі влаштовано православну каплицю на місці колишньої церкви. Тут з 1752-1919 рр. знаходилася уніатська, а потім в 1922-2001 дерев’яний парафіяльний костел. На цвинтарі також знаходиться поховання двох червоноармійців, які загинули в 1944 р.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»