Тучна с

Тучна (пол. Tuczna) — село в Польщі, в гміні Тучна Більського повіту Люблінського воєводства. Населення — 1005 осіб (2011).

У 1975-1998 роках село належало до Білопідляського воєводства.

Село Тучна є місцем надзвичайно важливої події в важких польсько-українських відносинах часів Другої світової війни. Саме на хуторі с. Тучна в будинку штабу локального керівника ВІН Яна Шатовського «Загончика» 27 жовтня 1945 р. відбулась зустріч представників ВІН з УПА, де було укладено порозуміння, яке закінчило протистояння на Підляшші. Одним з результатів цього порозуміння стала участь бойовиків СБ ОУН в акції ВІН проти УБ у Володаві 22 жовтня 1946 р. Хата, де було укладено порозуміння збереглася і має номер Тучна, 260. Проте, вона станом на 2019 р. виставлена на продаж і може зникнути. Останніми власниками хати бал родина Липок – Валенітй та Андрій Липка.

Джерела:

Kukawski J. Dziewczyny i partyzanci. O współpracy odziałów AK-WIN i UPA w województwie lubelskim. Bunt. Lipiec – sierpień 2012. – s. 20-22.

Zajączkowski M. Pod znakiem króla Daniela. OUN-B i UPA na Lubelszczyźnie 1944-1950.- 2016 – Lublin-Warszawa: IPN. – 670 s.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця»

Список літератури – на сайті «».