Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Широке. Церква св. пр. Іллі, 1888 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 360.

Широке (Вишній Шард) Виноградівський район

Церква св. пр. Іллі. 1888. (УПЦ)

Назву Широке введено в 1946 р.

У 1751 р. мовилося про стару церкву, що скоро розпадеться, з бідним вівтарем: “Свічники два дуже бідні. Образи місцеві. Церков травою крита. Дзвін один. Замок дерев’яний. Книги лиш чотири обрядові.”

У документах за 1775 р. зазначено, що парохія і дерев’яна церква походять з 1674 p., але церква вже розвалюється, і в 1774 р. вірники почали будувати нову, теж дерев’яну.

Нині у селі – велика базилічна церква з каменю. Іконостас, що налічує 42 ікони було встановлено на початку XX ст. Як повідомляє табличка на північній стіні нави, останній великий ремонт відбувся у 1988 р. за священика Василя Мадяра, голови громади Петра Сакалоша, членів церковного комітету Івана Керечана, Антона Кости, Івана Лих-тея, Антона Лихтея, Карла Купара, Степана Трояна.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 360.