1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

с. Шкло (Скло).

Яворівський.

Церква св. Параскеви. 1732.

Вперше згадується у 1578 р. Існуюча дерев’яна тризрубна церква збудована у 1732 р. на кошти Івана Сапіла, як свідчив напис на одвірку: «Созданъ быстъ храмъ сей преподобной Параскевіи місяця Юнія дня Г РБ АΨЛІ. Блаженныиъ присно поминаемымъ ктиторомъ святого храма есть Сапило Иванъ Гаинъ Кояченько».

Коло 1804 р. прибудували північне рамено (каплицю), пізніше – південне та ризницю, що привело до утворення хрещатої в плані будівлі, увінчаної на низькому восьмерику нави великою шоломовою банею зі світловим ліхтарем і маківкою. В церкві зберігся п’ятиярусний різьблений і золочений іконостас з 1732 р. На захід від неї розташована двоярусна стовпова дзвіниця. На прицерковному цвинтарі збереглися старі надгробки, найстарший з яких датується 1687 р.

У 1993 р. громада переселенців з навколишніх сіл, ліквідованих з розширенням території сірчаних кар’єрів, спорудила нову церкву.

Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 3, с. 235.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 743 – 744.