Монастир св.Миколи

Монастир св.Миколи

Розмір зображення: 800:517 піксел

Монастир св.Миколи зруйнований турками в кінці 17 ст., до 1715 р. перебував в руїнах. В 18 ст. – василіянський, в 1795 р. перетворено в православний.

Школа у монастирі відкрита в 1749 р. [Сулковский И.Я. Судьбы православия в Подолии в период унии. – Труды Подольского церковного историко-археологического общества, 1916 г., т. 12, с. 74; Архив ЮЗР, ч. 1, т. 4, с. 474]

Монастир св.Михаїла [Крижанівський О.П., Плохій С.М. Історія церкви та релігійної думки в Україні. – К.: Либідь, 1994 р., т. 3, с. 315] – думаю, вказано помилково замість св.Миколи.

Василіянський монастир засновано в руїнах замку. Він був переведений з Калинівки. Після 1793 р. обернений на православний монастир св.Миколи; в ньому у 1797 р. відкрита семінарія [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 731 – 733].

Монастир св.Миколи 17 – 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 13].

Комплекс будівель Миколаївського монастиря 17 – 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Комплекс будівель Миколаївського монастиря 18 – 19 ст. (Вул.К.Маркса, 69/71) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].