Пам’ятник П. Нахімову

1974 р. Паспортна інформація

Пам’ятник П.С. Нахімову

Пам’ятка монументального мистецтва, історії

5 листопада 1959 р.

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Ленінський район, площа Нахімова.

Загальний опис:

Фігура П.С. Нахімова встановлена на п’єдесталі у вигляді усіченої чотиригранної піраміди і складної форми східчастій основі. Нахімов зображений у спокійній позі, ліва нога злегка виставлена вперед, він в адміральському сюртуку, ліва рука закладена за спину, у правій опущеній руці – підзорна труба. Обличчя зосереджене й спокійне, погляд спрямований убік відкритого моря.

Повному розкриттю образа адмірала сприяють три горельєфи, розташовані в нижній частині п’єдесталу: “Бесіда з матросами”, “Синопська битва”, “На четвертому бастіоні”.

З фронтального боку п’єдесталу напис: “Адмиралу Павлу Степановичу Нахимову”. Під нею зображений рельєфний прапор із флагманського корабля “Імператриця Марія” і сувій із витримкою з наказу Нахімова перед Синопським боєм.

На тильному боці п’єдесталу в обрамленні барельєфів зброї та схилених прапорів бронзова дошка з написом: “Слава Русскому Флоту”. Над нею в обрамленні лаврових гілок дати поранення й смерті адмірала. По кутах п’єдесталу покладені якорі.

Стилобат і п’єдестал пам’ятника виконані з полірованого граніту.

Скульптура, горельєфи, прапор, вінок і написи – із бронзи. Бронзові деталі відлиті на Ленінградському заводі “Монументальна скульптура”.

Розміри: основи – 9,00×8,40×1,20 м; п’єдесталу – 4,80×4,20(знизу)×6,9 м.

Розміри горельєфів: 2,00×1,00 м (з півдня і півночі); 2,30×1,00 м (із заходу).

Висота скульптури – 5,4 м.

Загальна висота пам’ятника – 13,5 м.

Пам’ятник споруджений відповідно до Постанови Ради Міністрів СРСР № 1857 від 18 липня 1959 р. Автори проекту – лауреат Ленінської премії народний художник СРСР М.В. Томський, архітектор – О.В. Ареф’єв. За створення пам’ятника адміралу Нахімову Академія мистецтв СРСР присудила М.В. Томському Золоту медаль.

Перший пам’ятник Нахімову був споруджений на цьому місці у 1898 р. до 45-річчя Синопської битви за проектом Більдерлінга та Шредера. Збережена від цього пам’ятника основа та нижня частина п’єдесталу використані для нового пам’ятника.

П.С. Нахімов (1802-1855 рр.) – видатний російський флотоводець. Його ім’я нерозривно зв’язано з історією Чорноморського флоту та Севастополя. У 1853 р. російська ескадра під командуванням Нахімова розгромила турецьку ескадру в знаменитій Синопскій битві. У 1854-1854 рр. Нахімов був керівником героїчної оборони Севастополя.

28 червня (10 липня) 1855 р. він був смертельно поранений на Малаховому кургані. Похований у Володимирському соборі в Севастополі.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний №: 115.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: рішенням виконавчого комітету Севастопольської міської Ради депутатів трудящих № 194 від 25 березня 1975 р. охоронна зона та зона регулювання забудови визначена в межах: на півночі – по огорожі Приморського бульвару, фасаду будівельного технікуму; на сході – по бордюру входу на Графську пристань, підпірній стінці торгового порту; на півдні – по торцевим стінкам будівлі ГК КПУ та міськвиконкому; на заході – по підпірній стінці та меморіальній стіні оборони Севастополя у 1941-1942 рр.

Чебанюк З. Исторические места и памятники.- Симферополь: Крымиздат, 1957.

Шевцов И. Памятник адмиралу Нахимову в Севастополе.- М.: Изд-во Академии художеств СССР, 1960.