Буківсько с

Буківський деканат – це одна з околиць, де українське населення не давало себе легко виселити і через те потерпіло від польського війська, як теж від польських цивільних банд. В Буківському деканаті, де було 20 церков, зорганізованих в 11-х парохіях, залишилося лише 4 церкви. Дві церкви в руїні, а слідів, де колись стояли 14 церков, тяжко знайти.

В селі Карликів, що належало до цього деканату, і де церква вже не існує, польське військо вбило о. Олексія Малярчика (1878-1945) разом з 14 селянами, під час одного з рейдів перед виселенням.

Символом опресії й брутальності польського війська в цьому деканаті може бути Завадка Морохівська. На цю місцевість бодай шість разів нападало польське військо з Сянока. Під час нападу 23-24 січня 1946 року в селі було вбито 56 людей, а село спалено і обрабовано. Під час останнього нападу, 30 травня 1946 року, вивезено 78 людей, в тому лише четверо мужчин. І так протягом тих трьох місяців біля 250 осіб стратили життя, обороняючи свою землю, своє село, свою хату і родину.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 102.