Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Розмір зображення: 800:679 піксел

Загальний вигляд з позиції С2. Фото автора, червень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 355.

Дерев’яна церква св.Миколи 1911 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 154].

Церква св. арх. Михайла / св. Миколи

Найдавніші згадки про церкву датуються 1588 р. 1 У акті візитації 1726 р. про церкву св. арх. Михайла сказано, що дуже стара, стягнена лисицями, з дзвіницею на бабинці, крита ґонтами. 2 У 1779 р. на місці давнішої коштом гусарського ротмістра Великого князівства Литовського Ксаверія Сапіги зведена нова дерев’яна церква св. Миколи. 3 У 1817 р. на цвинтарі було збудовано філійну дерев’яну каплицю св. Онуфрія4. В першій половині XIX ст. в церкві, окрім іконостасу, встановлено органи. 5 У 1867 р. парафія вчинила опір відлатин-щенню обряду, а у 1872-1874 рр. – введенню православ’я. 6 З 1875 р. – православна. У 1906 р. проект нової дерев’яної церкви виконав єпархіальний архітектор А. Пуринґ. 7 Будівництво завершене у 1910 р. 8 Після першої світової війни відібрана у православної громади і перетворена на костел у 1921 р. 9

Розташована на рівній ділянці посеред села, дещо в стороні від сільської забудови. Дерев’яна тридільна будівля в неоросійському стилі. Складається з ширшої квадратової нави посередині, до якої зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар з двома захристіями по боках, а з заходу – прямокутний дещо вужчий бабинець. Нава вкрита складним дахом, утвореним двома перпендикулярними двосхилими дахами з начілками, на перетині гребенів яких здіймається восьмибічна вежечка, завершена сліпим ліхтарем, увінчаним тепер шпилем. Вівтар вкритий пятисхилим дахом, а бабинець – двосхилим. Над західним кінцем даху бабинця здіймається чотирибічний ярус вежі-дзвіниці, вкритий двосхилим дахом з великими випусками, увінчаний чотирибічним ліхтарем. Стіни церкви шальовані горизонтально дошками, багато прикрашені архітектурними оздобами в російському національному стилі. Великі прямокутні вікна в наві мають трикутні завершення.

На південний захід розташована новіша дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 285.

3. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 335.

4. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

5. Там само.

6. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Świentej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 267-268.

7. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, Sygn. l960.

8. Górak J. Typy i formy drewnianej architektury sakralnej Lubelszczyzny. // Kwartalnik architektury i urbanistyki. – Warszawa, 1987. Т. ХХХІІ. Z. 3-4. – S. 239-250.

9. Винниченко І. Українці Берестейщини, Підляшшя й Холмщини в першій половині XX століття. Хроніка подій. – Київ, 1997. – С. 133.