Оправа євангелія

Оправа євангелія

Розмір зображення: 800:550 піксел

Споріднену з народним мистецтвом орнаментику має срібна оправа з дарчим написом останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського, яка зберігається в Роменському краєзнавчому музеї (№ 8803). Тут ми знаходимо орнаментальні мотиви (розетки, пагінці рослин), дуже близькі до прикрас Покровської церкви села Сорочинців, а також Преображенського собору в селі Мгар на Полтавщині. Наріжники чільної сторони оправи євангелія зроблені в формі овальних вінчиків, характерних для київських оправ. Простір між клеймами орнаментований оригінальними стеблами стилізованої трави й аканта. Дуже цікаві прикраси спідньої дошки. Наприклад, пуклі тут виконані у вигляді майолікових розеток, типових для будов України XVIII ст. Між дрібненьким стилізованим листям розсипані купками крижинки. Корінець прикритий орнаментальною сіткою з густого плетива лози. (с. 135)

Срібна оправа, карбована, з дарчим написом кошового отамана Запорізької Січі П.Калнишевського. Роменський краєзнавчий музей, № 8803

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 129.