Церква Покрови

Церква Покрови

Церква Покрови 1764 р. (дерев.). Зруйнована [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

В 1774 р. священик Даниїл Малиновський малював жертовник та балдахін над ним у цій церкві [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 145].

В 1908 р. церкву перевезли до Полтави. Вона зруйнована артилерийським вогнем в 1941 р. [Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, p. 54].

Покровська церква (дерев’яна), 1764 – 1770 pp., м. Ромни. У 1908 р. перенесена до м. Полтави, згоріла в 1943 р. в період окупації. Передбачено відтворення [Пам’ятки України, 1999 р., № 1, с. 106].

Иконостас Роменской деревянной церкви, перенесенной в дореволюционные годы из г. Ромны в Полтаву и разрушенной фашистской бомбой в Отечественную войну, был выполнен в XVIII в. мастером Сысоем Шалматовым. Этот иконостас примечателен, в частности, тем, что в его центре изображена укрепленная часть города Ромны со стенами и башнями [Mусієнко П. З далекого минулого. – «Мистецтво» № l, 1962].

34. м.Ромни Сумська обл. Роменський район. Церква Покрови Пр.Богородиці, 1764 р. Згоріла 1940 р. в Полтаві, куди перенесена на поч. XX ст. Нагляд за будівництвом здійснював мешканець Ромен В. Кривошия. В стилі українського бароко.

Струнка, хрешата в плані будівля з гранчастими раменами, утвореними перетином двох прямокутників. Наву вінчає вища, а бокові рамена дещо нижчі барокові бані на світлових восьмериках.

Джерело: Слободян В. Шедеври української сакральної дерев’яної архітектури. – Вісник інституту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 56.

Вкладені елементи

Церква в Ромнах (до перенесення в Полтаву), з літограф. Сластіона. 	Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яне зодчество України. – К.: 1949 р., с. 102.
Загальний вигляд. Літографія О.Сластьона
Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яне зодчество України. – К.: 1949 р., с. 56.
Церква Калнишевського в Ромнах до перенесення в Полтаву. Фото Дамиловського
Джерело: Пам’ятки України, 1999 р., № 1, с. 105.
[У Полтаві ?] Загальний вигляд (+)
Джерело: Драган М. Українські деревляні церкви. – Льв: 1937 р., т. 2, с. 57.
Схема плану
1968 р. По Україні (+)
1970 р. Дерев’яна архітектура України
1970 р. Дерев’яна архітектура України (+)
1976 р. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України
1976 р. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України (+)
Церква в Полтаві (перевезена з м. Ромни). Фасад. Обмір П.Юрченка. 	Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яне зодчество України. – К.: 1949 р., с. 103.
Фасад
Джерело: Юрченко П.Г. Дерев’яне зодчество України. – К.: 1949 р., с. 104.
План і переіз
Ілюзорному підвищенню приміщення також сприяє невеликий нахил стін усередину приміщень. Справді, схема розрізу церкви в м. Полтаві (рис. 23)…
Схема розрізу бокового зрубу церкви Калнишевського
Джерело: Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, № 101.
Загальний вигляд
Джерело: Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, № 100.
Аксонометрія
Ромни. Церква Покрови. Модель, зроблена Богданом Певним. 	Джерело: Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York,…
Загальний вигляд моделі
Іконостас складався з 4 ярусів. На 4 ярусі була скульптура бога-отця. На 3 ярусі – скульптури св.Аарона, Захарії, Іоана Хрестителя та Іоана…
Іконостас без скульптур
Джерело: Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, № 60.
Деталь іконостасу 1768 - 1773 рр.
Церковь Калнышевского в Ромнах, 1764 г. Перенесена в Полтаву в 1907 г. Сгорела во время Отечественной войны. Фрагмент иконостаса, мастер Сысой…
Фрагмент іконостасу
Джерело: Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, № 63.
Св.Аарон. Скульптура роботи Сисоя Шалматова, 1768 - 1773 рр.
Споріднену з народним мистецтвом орнаментику має срібна оправа з дарчим написом останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського,…
Оправа євангелія (+)