Церква Покрови

Церква Покрови

Церква Покрови 1764 р. (дерев.). Зруйнована [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

В 1774 р. священик Даниїл Малиновський малював жертовник та балдахін над ним у цій церкві [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 145].

В 1908 р. церкву перевезли до Полтави. Вона зруйнована артилерийським вогнем в 1941 р. [Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, p. 54].

Покровська церква (дерев’яна), 1764 – 1770 pp., м. Ромни. У 1908 р. перенесена до м. Полтави, згоріла в 1943 р. в період окупації. Передбачено відтворення [Пам’ятки України, 1999 р., № 1, с. 106].

Иконостас Роменской деревянной церкви, перенесенной в дореволюционные годы из г. Ромны в Полтаву и разрушенной фашистской бомбой в Отечественную войну, был выполнен в XVIII в. мастером Сысоем Шалматовым. Этот иконостас примечателен, в частности, тем, что в его центре изображена укрепленная часть города Ромны со стенами и башнями [Mусієнко П. З далекого минулого. – «Мистецтво» № l, 1962].

34. м.Ромни Сумська обл. Роменський район. Церква Покрови Пр.Богородиці, 1764 р. Згоріла 1940 р. в Полтаві, куди перенесена на поч. XX ст. Нагляд за будівництвом здійснював мешканець Ромен В. Кривошия. В стилі українського бароко.

Струнка, хрешата в плані будівля з гранчастими раменами, утвореними перетином двох прямокутників. Наву вінчає вища, а бокові рамена дещо нижчі барокові бані на світлових восьмериках.

Джерело: Слободян В. Шедеври української сакральної дерев’яної архітектури. – Вісник інституту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 56.