1993 р. Поминальник української архітектури

8. м.Путивль Сумської області. Воскресенська церква

Дерев’яна Воскресенська церква на центральному майдані давнього Путивля згадується 1625 року. Цікаво, що стояла вона „в шевському ряді” й була храмом путивльських ремісників і купців. У середині XVIII століття на місці дерев’яної почали зводити муровану церкву з двома бічними приділами – св. Георгія (збудовано 1758 р.) та Одигітрії (освячено 1762р.). Усю церкву добудували й освятили тільки 1780 року.

Це був типовий для Путивля тридільний однобанний храм з триярусною дзвіницею на західному фасаді. Центральний верх – двозаломний.

На відміну од інших культових споруд Путивля цю церкву в радянські десятиріччя руйнували поступово. У повоєнний період вона стояла напіврозваленою, без бані та дзвіниці. 1971 року харківський інститут „Укрміськбудпроект” розробив генеральний план Путивля, де передбачалося розширити вулицю Кірова й знести цілий квартал історичної забудови разом з церквою, розпланувавши натомість центральний міський майдан. Усе це було виконано близько 1976 року. Виникла велетенська, як на таке невелике місто, площа, архітектурно не організована. Нині вона більше скидається на сільський вигін. А на місці Воскресенської церкви 1985 року поставили пам’ятника В.Леніну (скульптор П.Мовчун, архітекти С.Кілессо, В.Тищенко та Б.Орєхов).

Джерела

Левицкий И. Город Путивль // Труды 12 археологического съезда в Харькове 1902 г. – М., 1905. – Т. III. – С.153.

Джерело: Вечерський В. Поминальник української архітектури. – Пам’ятки України, 1993 р., № 1-6, с. 182 – 185.