2008 р. Від депутатів Івано-Франківської облради залежить

Дата: 01.02.2008

Учора, 31 січня, на першому в 2008 році засіданні постійна комісія обласної ради з питань культури, національного і духовного відродження, яку очолює ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професор Богдан Остафійчук, підтримала клопотання Міністерства культурної та національної спадщини Республіки Польща щодо створення на базі палацово-паркового комплексу “Садиба графа Рея” в селі Приозерне Рогатинського району Українсько-європейського центру діалогу та співпраці. Про це 1 лютого власкору ЗІКу повідомили у прес-службі голови облради.

Комісія вирішила звернутися до Державної служби з питань Національної культурної спадщини України при Міністерстві культури і туризму України щодо вирішення питання права власності на “Садибу графа Рея” та створення на його базі спільно з Міністерством культури та національної спадщини Республіки Польща Українсько-європейського центру діалогу і співпраці”.

Розглянуто також перспективи створення при Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника науково-дослідного інституту історії, етнології та археології Карпат. Зазначалося: питання щодо створення цього “важливого для краю” інституту буде винесено на розгляд сесії обласної ради (потреба у фінансуванні – 225 тисяч гривень. – ЗІК.).

Про проблеми з цьогорічним фінансуванням галузі культури доповів членам профільної комісії начальник головного управління туризму і культури облдержадміністрації, депутат облради Володимир Федорак. Він констатував: у порівнянні з минулим роком культура в області профінансована на 177 %. Проте, при потребі фінансування у 2008 році комплексної програми “Культура Івано-Франківщини на 2006-2010 роки” – 3 535,6 тисяч гривень коштів на її виконання не закладено.

Також “випала” із фінансування на поточний рік програма “Теплий заклад культури Прикарпаття на 2007-2010 роки” (на виконання цієї програми потрібні 175 тисяч гривень- ЗІК). З цього приводу комісія прийняла рішення: винести питання фінансування культурних програм на сесію обласної ради.

Голова обласної організації Національної спілки художників України Ігор Токарук просив членів комісії посприяти у намаганнях Спілки взяти на баланс приміщення по Незалежності, 53 в обласному центрі, яке у 2001 році рішенням обласної ради передано обласній НСХУ з терміном “без права відчуження”. Прийнято рішення: майнове питання Спілки художників України розглянути на сесії обласної ради.

“У різному” комісія підтримала звернення обласної організації політичних спецпоселенців щодо створення документально-публіцистичного фільму про репресованих сталінським режимом галичан, до 60 – річчя Скорботи, та спорудження пам’ятника спецпоселенцям по вулиці Грюнвальдській в Івано-Франківську.

У березні на Покутті відзначатимуть 100-річчя відомого в краї художника Ярослава Лукавецького, ім’я якого носить обласна мистецька премія. Комісія підтримала звернення до неї обласної Спілки художників та Снятинської міської і районної влади щодо спорудження пам’ятника ювіляру – Ярославу Лукавецькому у Снятині на його родинному обійсті.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»