Церква св. Трійці

Церква св. Трійці

Розмір зображення: 597:800 піксел

Ікона Пратулинських мучеників Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 340.

Перші відомості про церкву датуються 1676 р. 1 Дерев’яна будівля згадується у акті візитації 1738 р. 2 У 1751 р. було збудовано нову дерев’яну парафіяльну церкву. 3 Наступну дерев’яну греко-католицьку церкву, обладнану органами, збудовано коштом уряду у 1847 р., а освячено – у 1852 р. 4 Це була невелика будівля, увінчана на двосхилому даху трьома маківками, з невеликим підсінням з заходу, опертим на дві колони. У 1867 та 1872-1874 рр. парафія вчинила опір відлатинщенню обряду та спробам введення православ’я. 5

Власне в цьому селі 21 січня 1874 р. від куль царської армії згинули 13 мешканців, проголошених святими у 1996 р. папою римським Іваном Павлом II: Вінцент Левонюк з Вороблина, Данило Кармаш з Легів, Лука Бойко з Легів, Онуфрій Василюк з Зачопок, Пилип Ґерилюк з Зачопок, Костянтин Бойко з Зачопок, Анісій Грицюк з Зачопок, Гнат Франьчук з Дерла, Костянтин Лукашук з Зачопок, Варфоломій Осипюк з Богукал, Ян Андрійчук з Дерла, Максим Гаврилюк з Дерла, Михайло Вавришук з Вільшина. 6

З 1875 р. церква православна. У 1876 р. 7 на церкву передано зачинений мурований костел 1838 р., збудований коштом дідича Томаша Мос-товського, а дерев’яну будівлю розібрано у 1886 р. 8 У1884 р. споруду костелу ґрунтовно перебудовано. 9 Ще один ремонт проведено у 1898 р. 10 Після першої світової війни костел повернено католицькій громаді, а православна парафія ліквідована. 11

В інтер’єрі костелу є образи, що показують св. пратулинських мучеників, а також їх останки, перенесені сюди з сільського цвинтаря та таблиця, в їх пам’ять. 12

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1888. T. 9. S. 20.

3. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – C. 332.

4. Matwiejczuk К., kś. Pratulin. Narodziny dla nieba sług Bożych Wincentego Lewoniuka i XII towarzyszy. – Warszawa-Siedlce, 1995. – S. 74.

5. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 155-162.

6. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 85.

7. ХЦЖ, 1908. 4. 5. -C. 164.

8. Matwiejczuk K., kś. Pratulin. Narodziny dla nieba sług Bożych Wincentego Lewoniuka i XII towarzyszy. – Warszawa-Siedlce, 1995. – S. 74.

9. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

10. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 346, аркуш 54.