Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Розмір зображення: 800:557 піксел

Дерев’яна церква св.Дмитра 1876 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 154].

Церква св. Трійці / св. Дмитра

Вперше згадується у документах 1670 р. 1 У акті візитації 1726 р. церква св. Трійці описана як “нашвстара дерев’яна церква св. Трійці, з великою банею з залізним хрестом над навою і дзвіницею з великою банею і залізним хрестом над бабинцем”. 2 На початку XIX ст. в церкві, окрім іконостасу, встановлено органи. 3 З 1875 р. – православна. У 1876 р. збудовану нову дерев’яну безверху церкву св. Дмитра, гребінь даху якої над навою вінчав ліхтарик з маківкою. 4 Зачинена після першої світової війни, а у 1925 р. в церкві відкрита неоунійна парафія св. Трійці, яка проіснувала до 1947 р. – до виселення українців під час акції “Вісла”. 5 Під час другої світової війни у 1939-1944 рр. в селі діяла і відновлена православна парафія. 6 Після виселення українців перетворена на костел.

Розташована на рівній ділянці при дорозі. Орієнтована зрубна будівля. Складається з ширшої прямокутної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий гранчастий вівтар, а з заходу – рівноширокий вівтарю бабинець з ґанком на двох профільованих колонах з заходу. Нава вкрита чотирибічним пірамідальним верхом, увінчаним сліпим ліхтарем, над вівтарем – п’ятисхи-лий дах, а над бабинцем – двосхилий. Над чільною частиною бабинця здіймається квадратовий ярус вежі-дзвіниці, накритий низьким чотирибічним наметом з новішим ліхтарем. Стіни шальовані горизонтально дошками.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780, a. 294a.

3. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

5. Lomaz В. Neounia w Diecezji Siedleckiej. // Chrześcijański wschód a kultura Polska. – Lublin, 1989. – S. 55-76; ЦДІА, фонд 309, опис 1, справа 1064.

6. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.