2011 р. Роботи в Підкамінському монастирі проводили з численними порушеннями

Дата: 07.02.2011

Реставраційні роботи в Підкамінському монастирі відбувалися із численними порушеннями – рано чи пізно це мало закінчитися лихом. Про це заявила голова фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді, депутат від Бродівщини Ірина Сех після відвідин монастиря у Підкамені, який зазнав руйнувань від вітру в ніч на 5 лютого. Повідомила ЗІКу прес-служба ЛОО ВО «Свобода».

Як розповіла Сех, виявилося, що проект риштування не пройшов належної експертизи, без якої ніхто не мав права надати дозвіл на проведення будівельних робіт.

«Навіть неозброєним оком видно, що дошки з риштування не оброблені захисними речовинами. Також сумнівно, чи риштування такої висоти можна зводити із дощок. Постає питання, як здійснювали технічний нагляд за проведенням робіт? Чому стільки порушень? Не дивно, що за такого безвідповідального ставлення сталося лихо – зруйновано покриття та надзвичайно цінні скульптури з монастиря, пішли на вітер значні бюджетні кошти. Це щастя, що не постраждали люди, – зазначила депутат.

Уже 8 лютого ситуацію із проведенням аварійних робіт на вежі монастиря у Підкамені розглянуть на президії Львівської облради. За дорученням голови облради Олега Панькевича, президія заслухає інформацію представників Львівської ОДА стосовно виконання аварійних робіт на вежі монастиря у Підкамені – пам’ятці архітектури національного значення.

Нагадаємо, що у ніч з 4 на 5 лютого через пориви вітру впала частина риштування монастиря у с. Підкамінь Бродівського району. Пошкоджено дах дзвіниці, розбито дві скульптури. У 2010 році з Львівського обласного бюджету на ліквідацію аварійного стану дзвіниці храму Домініканського монастиря в смт. Підкамінь було виділено близько мільйона гривень. За тендером, роботи виконувало приватне підприємство «Нова Аркада» з Нововолинська.

«Західна інформаційна корпорація»