2011 р. Настоятель Підкамінського монастиря дякує Богу, що під час падіння риштування не…

2011 р. Настоятель Підкамінського монастиря дякує Богу, що під час падіння риштування не постраждали люди

Дата: 07.02.2011

Матеріальні втрати, пов’язані з падінням риштування з аварійної вежі Підкамінського монастиря та ушкодження перекриття собору – ніщо у порівнянні з тим, що могло б бути, якби це трапилося вдень, коли б працювали люди або були відвідувачі, – вважає настоятель монастиря Походження древа Хреста Господнього селища Підкамінь отець Андрій.

Священик розповів, що монахи не чули падіння риштування, трапилося це десь під ранок 5 лютого, потім про сильний гуркіт монахам розповіли підкаміньчани, які живуть неподалік монастиря, – передає кореспондент ЗІКу.

Висота вежі становить 47 метрів, дерев’яне риштування було на декілька метрів вищим. За словами настоятеля обвалилося близько 20 метрів риштування до 70% його уламків та фігури святих впали на дах собору, через що пошкоджена ліва нава святині.

Вже сьогодні (7 лютого) вранці працівники ПП «Нова Аркада» розпочали збір частин риштування, на вежу вони не піднімаються, бо при сильних поривах вітру, які зберігаються, це небезпечно. В окремому приміщенні зібрали уламки дерев’яних фігур, оббитих мідною бляхою, які доправлять на реставрацію до Львова, де, швидше за все, будуть виготовлені точні копії пошкоджених старовинних фігур засновників Домініканського ордена. І хоча така ситуація є надзвичайно прикрою для монахів, які проживають у монастирі Підкаменя, проте її найбільшим позитивом є те, що не постраждали люди.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»