Кляштор домініканців

Аерофото Максима Рітуса, опубліковано 28.12.2018 р.

ДОМИНИКАНСКИЙ МОНАСТЫРЬ, XVII-XVIII вв. Ансамбль монастыря состоит из костела, зданий келий, колокольни, часовни, коринфской колонны и окружающих их оборонных стен с башнями. По преданию монастырь основан в XIII в., но в документальных источниках упоминается в 1464 г. в связи с основанием городка Подкамень с замком и костелом для доминиканцев. Во время нападения татар в 1519 г. городок и монастырь были сожжены. Существующий монастырский ансамбль формировался на протяжении XVII и XVIII вв. По расположению и характеру укреплений напоминает мощную крепость и относится к памятникам оборонной архитектуры. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 109].

Монастир домініканів 15 – 18 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Твори Луки Долинського (1745 р., Біла Церква – 1824 р., Львів) знаходились в цьому кляшторі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 128].

Маляр Кирило (18 ст.) працював при коронації ікони богородиці в кляшторі [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 136].

За угодою від 2 вересня 1708 р. маляр Станіслав Скрицький малював образ Різдва Христового на стіні костелу [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 163].

За угодою від 1 квітня 1712 р. маляр Прокіп Скрицький виконав 8 олійних образів для кляштору [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 163].

Домініканський римо-католицький кляштор «Успіня Пресвятої Богородиці, Хреста Господнього, Апостолів Петра і Павла та всіх Святих» – нині (2018) монастир «Походження Дерева Хреста Господнього» Української греко-католицької церкви

Довідка у Вікіпедії:

Максим Рітус Спадщина. Підкамінь. Домініканський монастир. Частина 1 (28.12.2018 р.) [+ аерофото + деталі + інтер’єри]

Максим Рітус Спадщина. Підкамінь. Домініканський монастир. Частина 2 (29.12.2018 р.) [+ інтер’єри + фрагменти стінопису]

Максим Рітус Спадщина. Підкамінь. Домініканський монастир. Частина 3 (30.12.2018 р.) [+ інтер’єри + історичні фото]