Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Підгірне. Церква св. арх. Михайла, 1840 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 254.

Підгірне (Волоське) Іршавський район

Церква св. арх. Михайла. 1840. (УПЦ)

Найдавніша згадка про місцеву церкву належить до 1692 р. Переказують, що теперішню муровану церкву вибудували до вікон, а потім будівництво зупинилося. До 1928 р. дахи були вкриті шинґлами. Церква має добрий іконостас та інші предмети старого різьблення, але оригінальних ікон уже немає.

Дерев’яна дзвіниця – характерна для сіл під полонинами Боржавського хребта, але вся оббита бляхою.

Великий дзвін відлив Ласло Альберт у 1861 р. (священик твердив, що це рік спорудження церкви), а інші три виготовив Ф. Еґрі в 1927 р. (можливо, близько того року збудовано дзвіницю). Громада в селі – православна, а розвиток православ’я пов’язаний з діяльністю місцевого священика монаха о. Серафима (Михайло Бровді), який був також добрим столяром, бджолярем і лікарем. У селі була маленька дерев’яна православна церква, збудована в формі хати, яку розібрали в 1946 – 1947 роках.