Церква Преображення

Церква Преображення

Kościół filialny, pw. Stanisława bm, w Podhorcach.

Wieś Podhorce notowana w r. 1426. W latach: 1449 – 89 w posiadaniu Jakuba Duszy Podlodowskiego, wojewody horodelskiego. W r. 1531 należała do parafii łacińskiej w Trzeszczanach. W r. 1624 powstał unicki klasztor bazylianów. W r. 1749 Stanisław Góźdź ufundował nową, drewnianą cerkiew unicką pw. Przemienienia Pańskiego, zamienioną ok. r. 1875 na cerkiew prawosławną. W czerwcu 1945 r. kościół oddany katolikom i poświęcony. W r. 1951 spłonął od uderzenia pioruna. W r. 1953 przeniesiono ze Starego Sioła (par. Oleszyce) drewniany kościół, który odbudowano i poświęcono, 22 XII 1957 r., pw. Św. Stanisława bm.

Budynek drewniany na podmurówce, konstrukcji wieńcowej. Nawa założona na rzucie prostokąta, przed nią obszerna kruchta o równej z nią szerokości. Prezbiterium zamknięte trójbocznie, z dwóch stron dobudowane niewielkie zakrystie. Dachy dwuspadowe, pokryte blachą. Na dachu wieżyczka z sygnaturką. Od 16 VI 1998 r. filia parafii w Gozdowie. Odnowiony w latach: 1998 – 2000, m. in. wymieniono okna i drzwi, wykonano boazerię, wykonano nowy chór i nastawę ołtarzową. W ołtarzu głównym obraz MB Nieustającej Pomocy, na zasuwie obraz św. Stanisława bm (mal. J. Mamczur). W prezbiterium dwa obrazy z kościoła w Sokołowie: Najświętszego Serca Jezusa i św. Stanisława Kostki. Na ścianach niewielkie obrazy: bł. Karoliny Kózkówny i św. Brata Alberta. W nawie stacje Drogi Krzyżowej. W kruchcie odnowiony obraz Wniebowzięcia NMP, krucyfiks i obraz Jezusa Miłosiernego. W zakrystii monstrancja z Sokołowa i inne paramenty liturgiczne. Na zewnątrz siding drewnopodobny.

Obok kościoła drewniana, dzwonnica z w. XVIII, konstrukcji słupowo – ramowej, z zewnątrz oszalowana, czworoboczna, dach namiotowy przykryty blachą. Obok dzwonnicy, na metalowej konstrukcji dzwon «Jan Paweł II».

Cmentarz kościelny ogrodzony w latach: 2000-2001 metalowymi przęsłami.