2005 р. Церкви Холмської єпархії

Найдавніші відомості походять з податкового реєстру 1531 р. 1, в якому зазначено, що церква опущена. У 1624 р. засновано в селі монастир з дерев’яною церквою Різдва пр. богородиці “старожитної релігії грецької ордену св. Василя”. У 1641 р. дідич Станіслав Ґоздь, згідно з волею Яна Ґоздя, наділив монастир привілеєм. 2 Ігуменом став православний монах Пафнутій Обровецький. 3 Коштом Станіслава Гоздя у 1649 р. збудовано нову дерев’яну церкву. 4 У 1685 р. за єпископа Якова Суші, монастир прийняв унію. 5 Перестав існувати перед 1749 (1741) р. 6 Церква перебудована в кінці XVIII ст. 7 Це була тридільна безверха будівля з маківкою на двосхилому гребені даху. У 1873 р. збудовано окрему дерев’яну дзвіницю. 8 З 1875 р. – православна. Після першої світової війни перетворена на костел. 9 Знову православна парафія у 1940-1944 рр. 10 Згоріла від блискавки у 1951 р. 11 У 1953 р. на її місці збудовано дерев’яний костел.

Розташовувалася на луці в полі, скраю села. Тепер на місці старої церкви розташована примітивна дерев’яна тридільна будівля костелу, вкрита трьома двосхилими дахами. Давніше гребінь кожного об’єму вінчала маківка. Ймовірно, частина стін залишилась від церковної будівлі, на що вказує виразно тридільний характер. На захід від неї розташована стовпова двоярусна дзвіниця, вкрита пірамідальним наметовим дахом. На церковній території зберігся пам’ятник, поставлений священиком Ле-бединським в пам’ять своєї жінки і дітей 8 жовтня 1869 р.

1. Źródła dziejowe. Tom XVIII. – Warszawa, 1902. – S. 252.

3. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – С. 354-356.