Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Розмір зображення: 800:717 піксел

Петрушів. Церква св. великомученика Дмитра, початок 1980-х років. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 763.

Петрушів

Церква св. великомученика Дмитра. Початок 1980-х років. (УПЦ)

Першою релігійною спорудою в селі була кругла (можливо, восьмистінна) дерев’яна каплиця під шатровим дахом, вкритим драницями.

На початку 1980-х років під виглядом реконструкції каплиці люди взялися за спорудження мурованої церкви. Про це дізналося місцеве радянське начальство і в село відрядили трактор для зруйнування забороненої споруди. Люди врятували церкву, загородивши дорогу до неї. Згодом церкву добудували. Невелика базилічна споруда отримала восьмистінну вежу з шоломоподібною главою та дві малі вежки обабіч головної.

Поряд спорудили дерев’яну дзвіницю з традиційним опасанням та шатровим верхом, а вхід прикрашають теж традиційні дерев’яні ворота під дашком.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 763.