Чаусове Друге с

Історичні адміністративні поділи

Село Чаусова Казьонна – нині Чаусово Друге. Село засноване у 2 п.18 ст. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]

“У південній частині села є пороги та брід [через Бог]. На горі проти цих порогів видно сліди глибоких ям, з’єднаних між собою канавами. Поблизу ям знаходять множество людських та кінських кісток, залізних та мідяних вістер стріл, кусні різної зброї, чавунні ядра, дрібну турецьку монету і навіть панцирі” [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, c. 121].

В 1905 р. зафіксована назва Чаусово Казённое [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 346].