2011 р. Дерев’яну церкву на Львівщині, що згоріла на Великдень, могли підпалити

Дата: 28.04.2011

Дерев’яну церву в с. Переволочна Буського району на Львівщині, що згоріла на Великдень, могли підпалити. Про це 27 квітня зазначив на прес-конференції депутат Львівської облради, голова комісії з питань культури, історико-культурної спадщини та духовного відродження Львівської облради Орест Шейка.

«Церква почала горіти знизу, хоч першою горіла дзвіниця, яка, до речі, розташована на доволі значній відстані від церкви (щонайменше 10 м). Навіть, якщо б полум’я перекинулось, то мала б горіти верхня частина церкви, бо вітер йшов у протилежну сторону»,- сказав О. Шейка.

Як зазначив депутат, загорітись церква Успіння Пресвятої Богородиці (УГКЦ) не могла через кинутий недопалок, бо ще минулого року храм обробили спеціальним розчином, щоб захистити пам’ятку архітектури. Він зазначив, що є припущення, що церкву підпалили, щоб приховати сліди пограбування. Зокрема, за словами Ореста Шейки, в церковному сейфі, де зберігались документи та гроші, знайшли лише обгорілі частини документів.

Він зазначив, що, можливо, церкву відбудують.

Нагадаємо, 25 квітня о 2.47 до МНС надійшло повідомлення, що в с. Переволочне Буського району виникла пожежа в церкві «Успіння Пресвятої Богородиці» УГКЦ. Храм не вдалося врятувати.

Церква – дерев’яна, крита бляхою, розміром в плані 25 х 8 м, висотою 25 м, 1754 року забудови, дзвіниця – дерев’яна, розміром в плані 6 х 5 м, висотою 10 м (пам’ятка архітектури XVIII ст. державного значення). Освітлення електричне, опалення відсутнє.

До гасіння пожежі залучалось 6 пожежно-рятувальних розрахунків. Офіційні причини пожежі і завдані збитки встановлюються.