Вулиця Владиче (її частина – колишня вулиця Шевченка)

Вулиця Владиче (її верхня частина наразі з часу відновлення незалежної Польщі в 1980 рр. носить назву – вул. Кармелітів). На польській мапі 1932 р. та німецькій мапі 1939 р. вул. Кармелітів названа – вул. Шевченка.

У 1550 р. уніатський єпископ Антоній Радиловський отримав від Сигізмунда Августа привілей забудувати площу навколо кафедральної церкви (там де зараз стоїть лише вежа) при Львівській брамі, за умови, що оточить її зі сходу оборонним муром. Рештки цього муру збереглися до нашого часу. Єпископ поставив тут будинки, де мешкали священики, ремісники та служба. З цього часу цей квартал носив назву Владиче (аналог Біскупщини в Києві на Подолі).

Джерела:

Перемишль – західний бастіон України : зб. матер. до історії Перемишля і Перемиської землі, зладжений редколегією під проводом проф. Б. Загайкевича. – Нью-Йорк; Філадельфія, 1961. – 414 с.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».