Фортова фортеця Перемишль

Twierdza Przemyśl. Autriacy już w połowie XIX w. rozpoczęli fortyfikowanie Przemyśla by w latach 80 rozpocząć budowę twierdzy I klasy według ówczesnej klasyfikacji wojskowej. Forty Twierdzy Przemyśl. W latach 1878-1914 Przemyśl zmienił się w pierścieniowatą twierdzę fortową I klasy, trzecią co do wielkości na 200 wybudowanych w Europie. Wokół miasta, na obwodzie 45 km. na wzgórzach, wybudowane zostały 44 forty główne i pomocnicze (międzypolowe) jedno- i dwuwałowe, ześrodkowane (dla piechoty i artylerii) artyleryjskie i pancerne.

Po wybuchu I wojny światowej miasto znalazło się w pierwszej linii toczących się walk miedzy zaborcą austriackim a rosyjskim. Przemyśl był twierdzą, która trzykrotnie oblegana w czasie I wojny światowej, poddała się tylko raz w 1915 roku na skutek pogłębiającego się głodu wśród obrońców.