Енкарнасьйон м

Енкарнасьйон (гуар. Encarnacin, раніше Ітапуа , Itapúa) — місто в Парагваї. Населення міста — 70000 мешканців (2006). Одне з найбільших міст Парагваю, адміністративний центр департаменту Ітапуа і економічний центр південно-західного регіону.

У місті доволі значна українська громада, яку започаткували емігранти з Волині та Полісся. На знак поваги до вкладу української громади в розвиток Енкарнасйона вирішили на прапорі міста зобразити барви українського національного стягу.

Українська громада поставила центральній площі Пласа де Армас погруддя Тараса Шевченка у місті. На його відкриття приїжджав Президент Парагваю, уродженець міста Альфредо Стресснер. Також на цій же площі встановлено меморіальний знак пам'яті жертв Голодомору 1932—1933 років в Україні.

В місті діє Свято-Георгіївський православний храм та храм УГКЦ. Штаб-квартири більшості організацій, заснованих українцями в Парагваї, на сьогодні знаходяться в Енкарнасьйоні.

Українська православна церква (1900) Парагвай, Енкарнасьйон, перехрестя вул. Carlos A Lopez з Tomas R. Pereira, (GPS: -27.331386 -55.865103).

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".