Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 583:800 піксел

Осій. Церква св. арх. Михайла, 1859 p. Світлина 1998 p. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 273.

Осій. Іршавський район

Церква св. арх. Михайла. 1859. (УГКЦ)

Священика згадують у 1748 р. До спорудження в селі типової базилічної церкви за о. Івана Грабаря тут стояла дерев’яна церква. Табличка над входом повідомляє, що церкву збудовано в 1883 р. (можливо, будівництво тривало до цього року).

У 1936 р. майстер Ґрюнберґер вкрив вежу бляхою. У 1984 р. проведено капітальний ремонт церкви. У 1987 р. Михайло Росада вирізьбив новий іконостас.

У 1991 р. розібрано традиційну каркасну дерев’яну дзвіницю. У червні 1994 р. посвячено камінь під будівництво Григорівської православної церкви, а Михайлівську повернуто греко-католикам. Біля вівтарної частини стоїть кам’яний хрест з рельєфом та написом – Бряник Митер 1920. Перед головним фасадом – кам’яний хрест з написом: “СЕИ КРЕСТЪ | ОСНОВАЛЪ | МАГІКО ИВАНЪ | ДОБАЧИНЪ | 1889 РОКА”.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 272.