Церква Благовіщення

Церква Благовіщення

Новоселиця

Церква Благовіщення пр. богородиці. 1993. (УПЦ)

У Новоселиці поширення православ’я припадає на 1923 p., коли створили Православний комітет. У березні того ж року скликали збори й обговорили план спорудження православної церкви, яку чехословацька влада дозволила будувати біля греко-католицької церкви. На збільшення церковної ділянки пішла частина землі Стефана Рарича. Першим священиком став російський емігрант Владімір Потапов, що називав себе морським офіцером. Церкву збудували 1925 р. і о. Потапов посвятив її на св. Володимира, але з часом храмове свято перенесли на Благовіщення. Поряд спорудили дерев’яну каркасну двоярусну дзвіницю.

З приходом радянської влади муровану греко-католицьку церкву передали православним, а православну перетворили на школу. В 1960-х роках ґанок і турню розібрали. У 1990 р. муровану церкву повернуто греко-католикам, а школу, що була церквою, – православним. З 1991 до 1993 р. довкола дерев’яної церкви зведено нову муровану, а стару – розібрано.