Головний корпус

Будинок гімназії вищих наук

Будинок розташований у південно-західній частині міста і є його важливою архітектурною домінантою. Споруджений у 1805 – 1817 рр. за проектом петербурзького зодчого Л.Руска на кошти князя О.Безбородька та його брата І.Безбородька у мальовничій ніжинській околиці Магерки.

Гімназія користувалась особливими привілеями, випустила 228 учнів (8 випусків), серед яких письменники М.Гоголь, Н.Кукольник, Є.Гребінка, М Забіла, художники А.Мокрицький, Я. де Бальмен та ін. У 1832 р. гімназію реорганізовано у фізико-математичний ліцей. Після пожежі 1836 р. будинок зазнав суттєвих перебудов. У 1876 – 1897 рр. у зв’язку з розміщенням тут Історико-філологічного інституту центральна частина надбудована третім поверхом. Характер внутрішнього розпланування загалом зберігся. Нині тут розміщується Педагогічний інститут ім.М.Гоголя.

Будинок зведений у формах зрілого класицизму на основі переопрацьованої садибної схеми з центричним планом. Складається з двох прямокутних у плані триповерхових крил, об’єднаних первісне двоповерховим, а нині – триповерховим головним об’ємом з колонадою на два поверхи вздовж чолового фасаду, яка несе широку терасу. Внутрішнє розпланування – коридорно-анфіладне, двобічне.

Стіни – цегляні, потиньковані; підмурки – з каменю, на дубових палях.

Композиції фасадів властивий лаконізм. Причілкові фасади бічних крил завершені трикутними фронтонами. На бічних фасадах цих крил – ритм вікон без оздоблення, за винятком прорізів 2-го поверху, акцентованих трикутними й прямими сандри-ками. Переважно горизонтальний характер членувань підкреслений міжповерховим гуртом, підвіконними поясками 1-го і 2-го поверхів та виразним карнизом з модильйонами. Дванадцять колон тосканського ордера на чоловому фасаді надають споруді класицистичної монументальності.

Первісне оздоблення інтер’єрів репрезентують карнизи та ліпні падуги. Добре збереглися печі й дерев’яні підлоги.

Будинок гімназії вищих наук – одна з найцікавіших в Україні споруд навчального призначення 1-ї половини XIX ст. з яскравими стильовими й типологічними ознаками.

О.І.Тищенко

План 1 поверху