Оправа євангелія 1686 р.

Не можна також обійти ще одну пам’ятку, яка своєю приємною колористичною гамою милує око. Це емалева оправа євангелія 1686 p., зроблена для Ніжинського собору (КПЛ, № 2202). Обидві її дошки оздоблені густим суцільним рослинним орнаментом, виконаним з різноколірних шматочків емалі по філігранному дрібному малюнку. Посередині обох дощок викладено з самоцвітів чотирикінцевий хрест, який служить композиційним центром і досить гарно вплітається в густе мереживо орнаменту. Слід відзначити, що це перша оправа, яка не має наріжників і середників, подібних до попередніх оправ. І в цьому вона дуже близька до срібних оправ львівських майстрів. На бордюрі напис такого змісту:

«Лета 7194 году марта в 20 день построено сие святое евангелие при державе великихъ государей и великихъ князей Иоанна Алексеевича, Петра Алексеевича всея великия и малый и белыя России самодержцевъ. И сия євангеліє строилъ сміреній попъ Христофоръ в церкви соборъ Архистратега Михаила в Нижъни и при великом господине светлейшемъ Іокиме Патриярхе Московском и всея Росії і благочестиваго и вельможняго Іоянна Сямойловича гетмана его царского преосвятляго величества запорожского».

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 93 – 94.