[1975 р.] Паспортна інформація

Будинок гімназії, де навчались
Л. Глібов, Є. Гребінка, М. Гоголь та ін.

Пам’ятка історії

Чернігівська область, Ніжинський район, м. Ніжин, вул. Кропив’янського, 2.

Загальний опис:

Будинок триповерховий, дах – залізний, вікна – циркульні, цоколь – цегляний. Будівля виконана в стилі класицизму. Фасад прикрашений 12 колонами, між фланкуючими торцями, висотою в два поверхи. З обох боків – триповерхові крила, що утворюють внутрішній двір. На обох крилах – ліплені герби князів Безбородько.

В 1909 р. встановлена меморіальна дошка з текстом:

“Здесь учился Гоголь с мая 1821 по 1829 г.”

В 1960 р. встановлено три мармурові меморіальні дошки з написами:

“У цьому будинку з 1828 по 1832 рік в ліцеї вчився український письменник Євген Павлович Гребінка”;

“У цьому будинку з 1848 по 1855 рік в ліцеї вчився український байкар Леонід Іванович Глібов”;

“У цьому будинку з 1864 по 1868 рік в ліцеї вчився видатний білоруський поет Францішек Казимирович Богушевич”.

В 1970 році встановлена дошка з текстом:

“В цьому будинку в 1920 році містився штаб 12 Армії та курси червоних командирів”

Площа будинку 3410 кв. м.

Меморіальні дошки – 1,2×0,9 м, 0,75×0,8 м

В 1799 році державний канцлер О.А. Безбородько залишив “Записку для моего духовного завещания” де по заповіту віддавав свої грошові збереження на будівництво богоділень. Його брат А.І. Безбородько збільшив суму і 19 червня 1805 року написав офіційний лист Олександру І з проханням дозволити будівництво вищої школи в Ніжині, яка б називалась гімназією вищих наук. 29 липня був виданий імператорський указ Сенату, яким дозволялося будівництво.

Граф А.І. Безбородько вніс 81920 карбованців готовими грішми і протягом семи років щорічно вносив на утримання гімназії по 20 тис. Крім того, він зобов’язався довічно вносити по 15 тис. карбованців щороку.

Будівлю зводили за проектом архітектора академіка Алоізія Івановича Руски протягом 15 років кріпаки Безбородька із сіл Вертіївки та Талалаївки.

4 вересня (за старим ст.) 1820 року почалися заняття в гімназії вищих наук. На початок занять в гімназії було 17 вихованців. В день відкриття попечитель гімназії О.Г. Кушелев-Безбородько подарував бібліотеці 25 тис. томів.

Під впливом повстання декабристів у гімназії утворилася група професорів на чолі з Ю.Г. Бєлоусовим. До неї входили К.В. Шападинський, Н.Я. Ландражин, Ф.О. Зінгер, С.М. Андрущенко.

Читаючи лекції, вони піддавали критиці політичний лад Росії. Так виникла у гімназії “Справа про вольнодумство”.

Гімназія вищих наук залишила помітний слід в історії вітчизняної вищої школи. В її стінах навчались М.В. Гоголь, Є.П. Гребінка, Н.В. Кукольник, поет Н.Я. Прокопович, академік-живописець А.Н. Мокрицький, доктор права П.Г. Редькін та ін.

В 1832 році, щоб остаточно ліквідувати “крамолу”, гімназія була реорганізована у фізико-математичний ліцей, завданням якого було готувати офіцерські кадри. В числі випускників – Л.І. Глібов, Д.І. Журавський – основоположник російської школи мостобудування, П.У. Собко, О.С. Афанасьєв-Чужбинський, Н.М. Сементовський, Ф.К. Богушевич, поет О.В. Гербель.

До 25-річчя ліцею О.Г. Кушелев-Безбородько подарував закладу картинну галерею, де було 175 репродукцій художніх полотен.

В 1875 р. юридичний ліцей реорганізується в Історико-філологічний інститут ім. князя Безбородька і існує таким до 1920 р.

Історико-філологічний інститут дав 45 випусків, що складають коло тисячі випускників. Серед них радянський філолог і історик академік М.С. Державін, академік С.Н. Браїловський, лінгвіст академік М.С. Карський, професор В.І. Резанов, професор І.Р. Турцевич, член-кореспондент УАН М.Н. Петровський, письменник Ю.О. Збанацький, професор О.В. Тканько, член-кореспондент УАН П.Г. Богач.

Під час громадянської та Великої Вітчизняної війн в приміщеннях інституту розміщувалися військові частини.

В 1939 році Інституту присвоєно ім’я М. Гоголя.

Дослідження, реставраційні роботи:

Реставрації не було.

У 2 пол. 19 ст. надбудовано третій поверх.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно постанови виконкому Чернігівської Ради народних депутатів № 286 від 31.05.2001 р.

Охоронний № : 1902(117), по Реєстру 3653.

Наукові записки.- К., 1949.- Т. 2.