[1871 р.] Загальний вигляд з боку парку

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Strogonowów dawniej Potockich. Widok od strony ogrodu. Pałac na planie wydłużonego prostokąta, dwukondygnacjowy z wyższą częścią środkową półkoliście zamkniętą i otoczoną kolumnadą oraz ryzalitami bocznymi z dziesięciokolumnowymi portykami. Dat.: 29 Sierp. 1871 [?]. Napis: Niemirów – Marya z Potockich Strogonow; napis na podkładzie: Niemirów Gub. Podolska. Wyrugowawszy Olgerd W.X.L. Tatarów oddał Podole r. 1331. Synowcom Korjatowiczom. Niejakiś Niemira wynagrodzony ziemią za długi orężem – Wybudował… [nieczytelne] 1688. – Kozacy pod Chmielnickim r. 1648 wielką rzeź sprawili – Własność Jeremiasza Wiśniowieckiego, a następnie familij Szczęsnego Hr Potockiego. 1871 [?]. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 19,4 x 28,3 cm. Muzeum Narodowe, Kraków. III-r.a. 3005. (Teka Podole). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 463]