Церква св. Миколи

Nieledew – par. M.B. Częstochowskiej

Do parafii należą miejscowości: Leopoldów Kol., Nieledew, Nieledew Kol., Zadębce.

Odpust: niedziela przed 26 VIII

Liczba mieszkańców: zameldowanych 2186 według kartoteki parafialnej 2088

Historia parafii:

W Nieledwi już w r. 1740 istniała parafia greckokatolicka. W okresie kasaty unii na jej miejscu założono parafię prawosławną, a drewniany kościół unicki zamieniono na cerkiew prawosławną. Mieszkańcy wyznania rzymskokatolickiego należeli wówczas do parafii łacińskiej w Trzeszczanach. Na mocy decyzji bp. lubelskiego Bolesława Pylaka, z dn. 5 marca 1983 r., zaczęto w Nieledwi tworzyć samodzielny ośrodek duszpasterski z miejscowości poprzednio należących do parafii Trzeszczany. Dekretem z dnia 9 stycznia 1985 r. bp lubelski Bolesław Pylak erygował samodzielną parafię w Nieledwi.

Kościół parafialny pw. MB Częstochowskiej z lat: 1983-87, murowany z cegły palonej, pokryty blachą, połączony z plebanią, wg projektu inż. archidiec. Romana Orlewskiego, konstruktor inż. Władysław Jagiełło, pow. 377,11 m kw, Kościół konsekrowany 21 wrzesnia 2002 roku.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

Figury przydrożne w Nieledwi. Murowane. 1. z rzeźbą św. Jana Chrzciciela z r. 1845. – 2. Na kopcu w otoczeniu starych lip, na czworobocznym postumencie o podziałach ramowych z wydatnym gzymsem, żeliwny krucyfiks, z ok. poł. w. XIX.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz parafialny, poświęcony 26 września 1993 r. przez ks. Andrzeja Puzona, dziekana hrubieszowskiego, ogrodzony, środkiem asfaltowa alejka, hydrant, budynek gospodarczy, śmietnik, na środku duży krzyż, parking, pow. 1,37 ha.

2. Nieczynne: w Zadębcach, porośnięty drzewami i krzewami, 8 pomników z napisami cyrylicą; w Nieledwi, unicki, prawosławny, groby żołnierzy austriackich z I wojny światowej, dwóch oficerów polskich z września 1939 r. Oba pod zarządem Urzędu Gminy w Trzeszczanach

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 11.00

Księgi metrykalne:

chrztów: od r. 1983

małżeństw: od r. 1983

zmarłych: od r. 1983

Kronika parafialna od r. 1983

Powołania z terenu parafii: ks. Wacław Daruk, ks. Zygmunt Lipski (archidiec. lubelska), ks. Kazimierz Zając (archidiec. lubelska), dn Piotr Sikora, s. Kazimiera Janczuk, s. Katarzyna Kociach, s. Alicja Poturaj

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: KSM, Legion Maryi, Rodzina Radia Maryja, parafialny zespół charytatywny, ministranci

Szkoły istniejące na terenie parafii: Szkoła Podstawowa w Nieledwi, Szkoła Podstawowa w Zadębcach