2005 р. Церкви Холмської єпархії

Вперше згадується у податкових документах 1531 р. 1 1623 р. Григорій Бодбоутко переписав коштом дідички Барбари Лащової “Євангелію-тетр” для місцевої церкви, про що свідчить покрайній напис:

“- ко храму стог чоудотворца Нїколы лет Бжія нароження АХЛГ рокоу Бжія… сїю кнїгоу евглие тетрь намя Григори Бодбутко в селе в Неледві за держаниієм панї Лащовой пані Барбари абы сию кнїгоу от престола не мел отроушїті, ані отдати ані заставіти, от престола тог, а хто бы ліл одати албо заставити то зо мною пред нелицемірным соудиєю соуд боуде міти Степан сщк от Криски роукою власною”. 2

У 1729 р. коштом дідича Івана Куропатницького збудовано нову дерев’яну церкву. 31831 р. ліквідували окрему парафію і мали намір розібрати церкву, але мешканці не дозволили і у 1861-1862 рр. відремонтували власним коштом. 4 З 1875 р. – православна, одночасно відновлена окрема парафія. У 1880 р. коштом уряду збудовано нову дерев’яну церкву, 5 ймовірно, в неоросійсь-кому стилі. В 1908 р. проект її розширення виконав єпархіальний архітектор А. Пуринґ, а у 1909 р. здійснено її ремонт. 6 Згоріла під час бойовоих дій в першій світовій війні. 7 У 1933 р. на протязі однієї ночі мешканці збудували каплицю, але місцева влада і поліція зразу ж розвалили її. 8 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині 27 червня розвалили будинок молитви, збудований з дозволу влади попереднього року. 9 У 1940-1944 рр. в селі діяла відновлена православна парафія. 10

1. Źródła dziejowe. Tom XVIII. – Warszawa, 1902. – S. 252.

2. Ясіновська О. Каталог кириличних рукописних Євангелій зі збірки Львівського історичного музею. – Львів, 1996. – С. 44-45.

4. Там само.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 436, аркуш 46.