Христос учитель. Ікона 15 ст.

З цією групою [ікони “Кузьма і Дем’ян” з Тилича] пов’язані й такі твори, як ікона «П’ятниця» з Мушини (Лемківщина), «Спас-учитель» з Милика (біля Нового Сонча, Лемківщина) і «Богородиця з пророками» з Підгородець (Скільщина), де виступають специфічні прийоми моделювання облич, трактовки драпіровок великими площинами, розбитих певним лінійним ритмом. Наприкінці XV століття лінійний елемент значно посилюється в живопису і стає одним з основних компонентів композиції. За допомогою лінії майстер підкреслює пластику форм, експресію руху, організує композицію, розкриваючи її внутрішній зміст.

З цього боку дуже цікавою є ікона «Спас-учитель» з Милика. Фронтальна постать зображеного на весь зріст Христа з суворим і владним виразом обличчя, з книгою в руці, виступає як скульптурна статуя античного філософа. Яскраво-червоне тло немов символізує світло вогню. З червінню тла контрастує спокійними насиченими тонами плащ синьо-зеленого кольору, накинутий поверх багряного хітону з уставкою на правому рукаві. Він спадає важкими складками, чітко відзначеними глибокими майже чорними лініями й світлими смугами білила. Гра рівних і ламаних ліній нагадує манеру сандомирських розписів. (с. 223 – 224)

Спас-учитель. Ікона з Милика. XV ст. Львівський музей українського мистецтва.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 224.