Культурний центр «Телеграф»

В м. Монте-Гранде (провінція Буенос-Айрес) відкрилася фотовиставка «Ніколи знову», присвячена 85-м роковинам Голодомору 1932-1933 р. в Україні

En Monte Grande (provincia de Buenos Aires) se inauguró la muestra “¡Nunca Jamás!”, dedicada al 85º aniversario del Holodomor de 1932-1933 en Ucrania

15 вересня ц.р. у Культурному центрі «Телеграф» м. Монте-Гранде (муніципалітет Естебан-Ечеверріа, провінція Буенос-Айрес) відбулося відкриття фотовиставки «Ніколи знову!», присвяченої 85-м роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні. Захід було організовано Посольством України в Аргентині спільно з муніципалітетом Естебан-Ечеверріа та Фундацією імені Тараса Шевченка з нагоди відзначення у 2018 р. роковин цієї страшної трагедії українського народу.

Виступаючи перед присутніми, Посол України Юрій Дюдін подякував муніципалітету Естебан-Ечеверріа за сприяння в організації в Монте-Гранде виставки, яка покликана довести до широкої аргентинської громадськості правду про одну з найжахливіших сторінок української історії та найбільших гуманітарних катастроф ХХ сторіччя. Керівник української дипустанови також запросив усіх присутніх приєднатися до міжнародної акції «Запалимо свічку пам’яті», що відбудеться в Буенос-Айресі 29 вересня ц.р. в рамках кампанії, що проводиться цими днями по всьому світі закордонними дипломатичними установами України спільно з організаціями закордонних українців.

У свою чергу, виступаючи від імені мера муніципалітету Естебан-Ечеверріа Фернандо Грея, Генеральний директор з питань іноземних громад А.Мойяно висловив солідарність та підтримку українського народу та української громади, яка бере активну участь у житті міста, а також підкреслив важливість донесення до всього світу історичної правди про жахливі події минулого, заради недопущення їх повторення у майбутньому.

Виступаючи від імені української громади, заступник Голови Фундації імені Тараса Шевченка Михайло Клюба наголосив на незламності духа українського народу, який, пройшовши такі жорстокі випробування, як Голодомор, зумів зберегти свою національну ідентичність.

Тематична фотоекспозиція «Ніколи знову!», підготовлена на основі архівних матеріалів Центрального архіву фото- та відеоматеріалів України ім. Г.С.Пшеничного та Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» і вперше представлена в Аргентині минулого року у приміщенні Палати депутатів Національного Конгресу, відкрита до відвідання мешканцями міста Монте-Гранде з 11 до 22 вересня 2018 р.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».