Церква св.Кузьми і Дем’яна

Mircze – par. Zmartwychwstania Pańskiego

ul. Hrubieszowska 32, 22-530 Mircze,

Proboszcz: ks. Marian Oszust (1957-1982-1994)

Wikariusz: ks. Krzysztof Górniak (1970-1995-2007)

Do parafii należą miejscowości: Ameryka, Andrzejówka, Anusin, Borsuk, Dąbrowa, Łasków, Marysin, Miętkie, Mircze, Modryń, Modryń Kol., Modryniec Wschodni, Modryniec Zachodni, Rulikówka, Smoligów.

Kościoły filialne: Modryń, Miętkie

Kaplice: Smoligów

Odpust: Święto NMP Matki Kościoła, I niedziela X

Liczba mieszkańców: 3200

Historia parafii:

Historia Mircza sięga w. XVI. W r. 1765 wymieniana jest tu parafia greckokatolicka pw. Św. Cyryla i Metodego, z filią w Łaskowie (zamieniona ok. r. 1875 na prawosławną). Parafia rzymskokatolicka erygowana została, 25 III 1919 r., przez bp. Mariana Leona Fulmana. Nowej parafii przydzielono w 1919 r. 11 ha ziemi pounickiej, a w 1928 r. od miejscowej dziedziczki otrzymała ona jeszcze 3 ha. W styczniu 1943 r. Niemcy wysiedli Polaków z Mircza i okolicznych wsi. Część ludności wywieziono do obozów zagłady. Los parafian podzielił proboszcz, ks. Jan Mazur (wywieziony do obozu zagłady). Po II wojnie światowej zaczęto tworzyć bibliotekę parafialną. Od czasu powstania parafia należała do dekanatu hrubieszowskiego (obecnie do południowego).

Dawna cerkiew parafialna greckokatolicka, pw. śś. Kosmy i Damiana, obecnie kościół parafialny pw. Zmartwychwstania Pańskiego, wzniesiony w r. 1814 z fundacji Wincentego Rulikowskiego, na miejscu poprzedniej świątyni, spalonej w r. 1772. Zamieniony ok. r. 1875 na cerkiew prawosławną; uszkodzony w czasie pierwszej wojny światowej; rekoncyliowany wraz z erygowaniem parafii w r. 1919, wiosną 1919 poświęcony przez dziekana hrubieszowskiego, ks. prał. Juścińskiego; w tym czasie remontowany. W latach 1956-1957 zmieniono sklepienia z płaskiego na kolebkowe oraz wykonano nowy dach. W r. 1963-1964 podniesiono zakrystię o 1 m i wykuto do niej drzwi. Posadzka marmurowa z r. 1998.

O charakterze późnobarokowym. Prezbiterium zwrócone na południe. Murowany z cegły, otynkowany. Nawa prostokątna z prezbiterium węższym, prostokątnym, zamkniętym półkoliście, przy którym od strony wschodniej i zachodniej zakrystia i składzik. Wewnątrz pozorne sklepienia kolebkowe z lat: 1856-7. Chór muzyczny drewniany, wsparty na sześciu słupach. Zewnątrz elewacje o podziałach ramowych, frontowa zwieńczona trójkątnym szczytem ze spływami po bokach. Wokół profilowany gzyms. Dach dwuspadowy z wieżyczką na sygnaturkę, kryty blachą. Ołtarz główny z r. 1993 o charakterze barokowym z krucyfiksem i rzeźbami śś. Piotra i Pawła oraz obrazem Zmartwychwstania Pańskiego i MB Częstochowskiej. Ołtarze boczne drewniane, również o charakterze barokowym: lewy – św. Katarzyny, a prawy MB Różańcowej. W nawie stoją ławki i konfesjonały z lat dziewięćdziesiątych XXw. Na ścianach nawy stylizowane stacje Drogi Krzyżowej dłuta miejscowego artysty Dariusza Smolla. Chrzcielnica dębowa została wykonana przez rzeźbiarza z Dołhobyczowa w r. 1967.

Dzwonnica wzniesiona współcześnie z kościołem. Murowana z cegły, otynkowana. Dwukondygnacyjna, dolna kondygnacja o podziałach ramowych, górna węższa, przepruta dwiema półkolistymi arkadami, pomiędzy kondygnacjami wydatne zadaszenie. Dach czterospadowy oraz zadaszenie kryte blachą, w niej 2 dzwony wykonano w firmie Felczyńskich w Przemyślu w r. 1962.

Na cmentarzu kościelnym figura Matki Bożej, która pierwotnie znajdowała się na skrzyżowaniu dróg Hrubieszów – Dołhobyczów i Kryłów – Tyszowce.

B. Inne obiekty sakralne na terenie parafii

1. Dawna cerkiew parafialna greckokatolicka, pw. Opieki NMP, w Modryniu

2. Kościół filialny, pw. Św. Joachima i Anny, w Miętkim, murowany, z lat osiemdziesiątych XX w.

3. Figura przydrożna w Modryniu. Murowana z cegły, otynkowana. W kształcie słupa o trzech kondygnacjach, z których ostatnia przepruta arkadkami i zwieńczona piramidką z 1935r. Na dolnej kondygnacji data wzniesienia 1740 i odnowienia 1935.

4. W Modryńcu Zachodnim kapliczka MB Krasnobrodzkiej.

5. Przy ul. Kryłowskiej znajduje się krzyż z r. 1915 oraz nowy z r. 1998. W Ameryce krzyż z r. 1946 w miejscu wymordowania 18 mieszkańców przez UPA. W Miętkiem i Modryniu krzyże z r. 1947 na pamiątkę wizytacji kanonicznej partafii przez bpa Stefana Wyszyńskiego. Najnowsze kapliczki, z lat dziewięćdziesiątych XX w., znajdują się w: Borsuku, Marysinie i Anusinie.

C. Cmentarze:

1. Cmentarz rzymskokatolicki, dawniej unicki w Mirczu, założony ok. połowy w. XIX dla grekokatolików, czynny, w kształcie wydłużonego czworoboku o pow. 1,35 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony metalowymi przęsłami przy murowanych, z białej cegły, słupach.

2. Cmentarz prawosławny w Mirczu, nieczynny, założony po r. 1875, w kształcie czworoboku o pow. 0,3 ha

3. Cmentarz prawosławny, dawniej greckokatolicki w Łaskowie, nieczynny, w kształcie czworoboku o pow. 0,3 ha, bez podziału na kwatery, ogrodzony wałem ziemnym

4. Cmentarz prawosławny, dawniej greckokatolicki, w Miętkiem, nieczynny, w kształcie prostokąta o pow. 0,36 ha, podzielony na kwatery, ogrodzony wałem ziemnym

5. Cmentarz przykościelny w Modryniu, dawniej przycerkiewny, a także grzebalny, nieczynny, użytkowany do poł. w. XIX

6. Cmentarz z I wojny światowej w Modryniu, nieczynny, założony w r. 1916, w kształcie prostokąta o pow. 0,1 ha, ogrodzony metalowymi przęsłami przy metalowych słupach

7. Cmentarz prawosławny, dawniej greckokatolicki w Modryniu Kol., nieczynny, założony prawdopodobnie w poł. w. XIX, w kształcie trapezu o pow. 0,52 ha, ogrodzony fragmentami wału ziemnego.

8. Cmentarz ofiar walk ukraińsko-polskich z r. 1944, w Smoligowie, nieczynny, pochowani są prawdopodobnie Ukraińcy, ogrodzony jest rowem

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.30, 10.00 (Miętkie), 10.30 (Modryń), 12.00, 14.00 (Smoligów), 18.00

Księgi metrykalne:

chrztów: od r. 1919 (brakuje ksiąg od 23 stycznia 1943 r. do początku r. 1948)

małżeństw: od r. 1919 (j.w.)

zmarłych: od r. 1919 (j.w.)

Kronika parafialna: od r. 1919

Powołania z terenu parafii: ks. Tadeusz Prejs (diec. sanodomierska), ks. Jan Pokrywka (archidiec. lubelska), ks. Franciszek Łysiak (archidiec. wrocławska), ks. Wojciech Zieliński (SDB), ks. Witold Mikulski. SS. Szarytki: s. Stefania Wojak, s. Maria Sobczuk

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Legion Maryi, Koła Żywego Różańca, ministranci, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Mirczu, Szkoła Podstawowa w Mirczu