2005 р. Церкви Холмської єпархії

Розмір зображення: 800:579 піксел

Загальний вигляд з позиції А2. Фото автора, вересень 1997 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 291.

Як написали мешканці села у 1940 р. у поданні про відновлення парафії до німецького окупаційного управління, парафія була вже у XII ст. 1, але перші документальні згадки датуються щойно 1642 р. 2 У 1749 р. священик місцевої церкви був учасником Білопольського собору духовенства Холмської єпархії. 3 У 1772 р. стара дерев’яна церква згоріла, і збудовано тимчасову дерев’яну каплицю, про що свідчить запис в акті візитації 1775 р. 4 Нову муровану церкву у пізньобароковому стилі завершено коштом дідичів Вінцента і Емми Руліковських у 1814 р. 5 Тоді ж збудовано нову муровану дзвіницю. У 1856-1857 рр. перероблено псевдоциліндричне склепіння. 6 З 1875 р. – православна. Освячена після ремонту у 1889 р. 7 З березня 1919 р. – костел. 8 Знову діяла як православна церква під час другої світової війни. 9 Після її закінчення – повторно костел Воскресения Господнього, ремонтована у 1964-1967 рр. 10

Розташована посеред села на рівній ділянці. Пізньобарокова мурована споруда. Складається з прямокутної нави і вужчого, півциркульно в плані завершеного вівтаря з двома захристіями по боках. Нава вкрита двосхилим бляшаний дахом з бароковою сиґнатуркою на гребені, що на чільному фасаді утворює трикутний причілок. Над вівтарем – двосхилий дах з нижчим гребенем, що над півциркульною апсидою переходить у конічний. Тиньковані стіни вінчає профільований ґзимс. Ззовні стіни членовані ра-мовими лізенами. Всередині нава перекрита псевдоциліндричним склепінням, зведеним у 1856-1857 рр. Хори дерев’яні, оперті на шість стовпів.

Поряд з церквою розташована мурована, двоярусна, квадратова в плані дзвіниця, вкрита наметовим дахом. Верхній ярус її вужчий, з аркадами, відділений від нижнього дашком.

1. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 5.

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

3. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 82.

4. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 774.

5. KZSzP. Z. 6. Powiat Hrubieszowski. – Warszawa, 1964. – S. 37-38.

6. Там само.

7. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

8. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 37.

9. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.

10. Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Zamojske 48. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1991. – S. 61.