Троїцька церква – композиційний та смисловий центр ансамблю, навколо якого групуються інші споруди. Збудовано її за князя К І. Острозького [датування першого періоду будівництва серединою 15 ст. суперечить датам життя мнимого засновника, який діяв в кін.15 – 1 тр.16 ст. – Прим.М.Жарких]. Це п’ятиверхий варіант шестистовпного тринавового храму. Квадратний у плані основний об’єм церкви первісно мав, вірогідно, позакомарне покриття. Нижча вівтарна частина – асиметрична, бо південна апсида значно коротша від північної. На опорні стовпи хрещатого перекрою спирається система попружних арок та пандатив. Центральна баня підноситься над середохрестям, бічні – над камерами між раменами просторового хреста. Підбанники всередині циліндричні, ззовні – восьмигранні.

Троїцька церква – видатна пам’ятка волинської архітектурної школи. Належить до монументальних споруд, які є проміжною ланкою між давньоруським зодчеством та архітектурою України 16 – 17 ст. Особливістю храму є поєднання будівельних традицій давньої Русі (розпланувальна та об’ємна структури) з елементами готичної архітектури (контрфорси на північному, східному та південному фасадах, стрілчаста форма вікон та характер їхнього кам’яного обрамлення).

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 206.