Картуш “Силуамська купіль”

Реставратор – Оксана Войтович.

Реставрована у 2004 р.

Основа ікони опукла, складається з однієї липової дошки, видовжена по горизонталі, овальної форми. Фарбовий шар – олійний та темперний живопис. Левкас клеєкрейдяний, щільний, тонкий, білого кольору. Позолочення та посріблення, тоноване під золото.

Стан до реставрації

Зсідання фарбового шару на червоних партіях живопису і коричневих прописах, в темних партіях на ликах і волоссі, через що утворився сітчастий кракелюр. Незначні лущення і потертя фарбового шару. Потемніла лакова плівка та значні поверхневі забруднення.

Реставраційні заходи

Проведено антисептування. Укріплено лущення фарбового шару. Усунуто поверхневі забруднення та потоншено потемнілу лакову плівку. Проведено тонування в місцях втрат і подряпин фарбового шару та позолоти. Після тонування поверхню твору покрито захисним шаром лакової плівки.

Опис

Багатофігурну композицію умовно ділить на дві частини вертикальна наріжна червона колона відкритої базиліки з чотирма широкими сходинками. Базиліка сірого кольору, має декілька червоних колон та аркатуру. У середині базиліки, в центрі, міститься невеликий п’ятикутний басейн, наповнений водою. Дах будівлі спирається на 12 колон (по 6 з кожного боку). Праворуч базиліки – фрагмент архітектурного стафажу з великою стіною та вежами. Угорі, по центру, в рожевих хмарах зображений ангел з розкритими крилами, у біло-червоній одежі. У лівій частині композиції – Христос із чотирма апостолами у повен зріст. Христос попереду й ледь нахилений уперед, його права рука простягнута й благословляє. Він одягнений у вишневий хітон та синій гіматій. Навколо голови – золочений хрещатий німб, над яким монограма імені Христа червоними літерами: ΙΣ ΧΣ.

Позаду, праворуч, видно сивобородого апостола у вохристому одязі. Зліва апостол у рожевій туніці та зеленому гіматії. Погляд звернений до глядача. Далі – апостол у вохристо-жовтій туніці і рожевому гіматії. Поміж Христом та апостолом у рожевій туніці ледь видно ще одного. Трохи далі – група з чотирьох людей, серед яких жінка. Двоє з них – попереду, права рука одного з них припіднята в застережливому жесті. Одягнені вони у довгі білі і червоні туніки та короткі червоні та рожеві гіматії. Той, що зліва, має синій плащ на правому плечі, інший – зелений. Видно голову третього. На їхніх головах – тюрбаноподібні убори. Жінка одягнена у рожево-червону туніку та білий високий павой на голові. У правій частині композиції зображені люди, які прямують до купелі, багато з них – каліки. Будівля сірого кольору з оливковим відтінком. Праворуч – вохристо-рожевого кольору архітектурний стафаж з великою відчиненою брамою, а ліворуч, позаду – зелені пагорби з деревами. Біля сходів у правій частині пасуться вівці. Композицію вміщено у фігурний симетричний видовжений горизонтальний картуш, що має по боках півкруглі завершення.