Парк ім.І.Я.Франка

Парк ім.І.Я.Франка

Розмір зображення: 600:800 піксел

Парк засновано в 2 пол. чи в кін.16 ст. львівським патрицієм М.Шольц-Вольфовичем. Це найдавніший парк в Україні.

В 17 – 18 ст. парк належав єзуїтам і мав назву Єзуїтський, був розпланований по італійській моді.

В 1799 р. парк купив Й.Гехт і перепланував його в дусі французького класицизму. Парк призначався для розваг львів’ян, тут були збудовані павільйони, купальні, театр, казино, альтанки (одна з них стоїть досі).

В 1817 р. у парку і в казино Гехта Львів приймав імператора Франца 1.

В сер.19 ст. парк перейшов у власність міста, і міський садівник К.Бауер переробив його в 1855 – 1860 рр. в англійському пейзажному стилі.

Площа 12 га. Головна маса дерев була посаджена в 1855 – 1890 рр. Є дубові дерева віком понад 300 років.

Між вулицями Крушельницької, Матейка, Листопадового чину й Університетською розташований парк імені Івана Франка, названий так 14 вересня 1950 року, в польські часи він мав назву імені Тадеуша Костюшка.

На початку головної алеї до 1946 року стояв пам’ятник намісникові Австрійської імперії в Галичині полякові Аґенору Ґолуховському. Оскільки польська держава не погодилася перевезти його зі Львова, монумент надзвичайно високої художньої цінності знищили, а на його місці встановили перенесену з місця навпроти центрального входу до університету чавунну вазу із зображенням алегорій Торвальдсена. 1964 року навпроти будівлі університету встановлено пам’ятник Іванові Франку, що його спорудили у стилі радянського фундаменталізму скульптори В. Борисенко, Д. Крвавич, Е. Мисько, В. Одрехівський і Я. Чайка. У парку в роки СРСР працював ресторан “Зелений гай” і кінотеатр “Парк”, їх розібрали в часи незалежності.

Джерело: “”, 10 жовтня 2008 року, № 149 (457)