2010 р. У Львові старовинну церкву Пресвятої Трійці обладнали протипожежною сигналізацією

Дата: 14.12.2010

У Львові встановлено сучасну протипожежну сигналізацію у старовинній дерев’яній церкві Пресвятої Трійці на Сихові, яка дозволить оберегти святиню. 12 грудня відбулося урочисте вручення документів на сигналізацію та підключення її до пожежної частини Сихівського районного відділу м. Львова ГУ МНС у Львівській області. Про це ZAXID.NET повідомили в прес-службі ЛОО «Фронт змін», Сихівський районний осередок якої й долучився до збереження храму.

Церква пресвятої Трійці є пам’яткою архітектури і відноситься до церков ренесансного типу. Її історія розпочинається з 1600 року. За переказами, цей храм збудували козаки. У 1645 р. в церкві св. Трійці побував і гетьман українського козацтва Богдан Хмельницький. Споруда являє собою тридільний храм – одноверхий, покритий чотирисхилим наметом і дахом чотирисхилої форми. Церква перекрита гонтом і складена із соснового зрубу у простий замок «охлоп». Храм освітлюють невеликі за розміром вікна і відкритий ліхтар 18-го століття. З усіх сторін у людський зріст церкву оточує опасання на кронштейнах.

Тривалий час після Другої світової війни церква була зачинена. У 1974 р. її передали Львівській картинній галереї для створення музею. З цього моменту розпочалась робота по реставрації розписів храму. У 1986 р. місцева влада намагалась перенести церкву у Шевченківський Гай, але група спеціалістів вмовила обласну раду зберегти храм на первісному місці.

Протягом 1989-1990 рр. церкву передали громаді УГКЦ, яка провела реставраційні роботи з покрівлею даху, було відновлено паркан та впорядковано територію храму. У 1994 р. „Укрзахідпроектреставрація” розпочала відновлення живопису церкви. У 1996 р. встановлено іконостас у неовізантійському стилі. Повна реставрація храму св. Трійці та іконопису завершилась у 2009 р.

Церква Пресвятої Трійці на сьогоднішній день є діючою. Тут відбуваються Богослужіння, які збирають багато сихівчан, львів’ян та гостей міста.