2009 р. У пам’ятнику Кілінському у Львові реставратори знайшли “сховок”

Дата: 01.07.2009

Цього року у межах українсько-польської співпраці у сфері охорони об’єктів спільної культурної спадщини у Стрийському парку реставрують пам’ятник Яну Кілінському. Роботи виконують українські та польські реставратори під керівництвом професора Юрія Островського (ЛНАМ) та доктора Януша Смаза (Варшавська академія мистецтв). Усі роботи фінансуються Міністерством культури та національної спадщини Республіки Польща.

“Під час реставрації ми виявили, що пам’ятник Кілінському був уже реставрований раніше. Ми ще не знаємо коли саме, маємо здогадку, що після війни. Частина обличчя від носа до підборіддя втрачена, оскільки була зацементована. Обличчя Кілінському реставрують, доліплять частини: ми маємо різні фотографії Я. Кілінського, а також пам’ятник Кілінському є у Варшаві, він з бронзи”, – зазначив 30 червня у коментарі ZAXID.NET керівник групи реставраторів, доктор Варшавської академії мистецтв Януш Смаза.

“Є припущення, що у пам’ятник, в обличчя, чи ніс – стріляли. Але це припущення”, – зазначила ZAXID.NET начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

“Коли ми зняли мармурові таблиці, де були написи, знайшли сховок. Ми надіялися, що там буде інформація про пам’ятник. На жаль, цього не було, зате був шматок дерева, “держак” для прапора, помальований у біло-сині кольори. Думаємо, що після того, як закінчимо реставрацію, цей шматок, який ми демонтуємо з пам’ятника, ми покладемо всередину із запискою, коли і що робилося”, – додала Л. Онищенко.