2008 р. Закон для Глорії неписаний?

Мирослава Іваник

Дата: 10.01.2008

Архітектор і керівник архітектурно-реставраційної майстерні № 3 Інституту “Укрзахідпроектреставрація” Лідія Горницька звернулася до українського комітету ІКОМОС щодо незаконного зняття скульптури Глорії з будинку № 3 на площі Ринок. Архітектор надіслала офіційні листи із запитанням “Куди поділася скульптура?” й у відповідні структурні підрозділи ЛМР і ЛОДА.

За словами Лідії Горницької, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко порушила закон, дозволивши зрізати скульптуру Глорії. Водночас пані Онищенко не погоджується з цими закидами і запевняє, що має всі необхідні документи.

Обурена діями міського управління охорони історичного середовища Юлія Стріленко, виконавчий директор українського комітету ІКОМОС. Як пояснила “Газеті” пані Стріленко, знімати скульптури чи робити з нею будь-що інше можна лише відповідно до документації, а Лілія Онищенко не мала жодної проектної документації щодо цього фасаду (саме майстерня Л. Горницької зараз розробляє проектну документацію на реставрацію фасаду будинку № 3 на площі Ринок, – “Газета”).

– В Україні є чіткий поділ пам’яток на нерухомі та рухомі, тобто музейні експонати, – розповіла Юлія Стріленко. – Пам’ятки архітектури належать до нерухомих. Відповідно до нашого законодавства, управління охорони історичного середовища не мало права знімати скульптуру Глорії з будинку № 3 на площі Ринок. Усі скульптури та монументальний живопис належать до комплексу пам’ятки архітектури.

За законом, мають розробити проектно-реставраційну документацію, згідно з якою вирішують, що робити на фасаді. Мене дуже непокоїть, що з’явилось якесь примітивне ставлення до пам’яток і до положень закону. Це пам’ятка національного значення, пані Онищенко не мала права вирішувати, що з нею робити. Вони розділили будівлю і скульптуру, відтак вважали останню рухомою пам’яткою. Але законом це не передбачено.

На думку Юлії Стріленко, яка є відомим технологом-реставратором в Україні, стан скульптури не був надто поганим, її не можна було знімати. Скульптуру треба було реставрувати на місці.

Водночас, за словами пані Онищенко, вони мали всі необхідні документи для зняття скульптури, адже Лідія Горницька робить паспорт упорядкування фасаду, а управління зробило окрему документацію лише на скульптуру Глорії.

– Ми працювали над скульптурою ще з літа минулого року, – розповіла Л. Онищенко. – Отримали дозвіл на її демонтаж і консервацію в Державній службі охорони культурної спадщини. Нині скульптура на кераміко-скульптурній фабриці, реставратори фактично закінчили її консервацію. Скульптуру повернуть лише після повної реставрації фасаду.

Джерело: “