Святі Володимир і Ольга, Борис і Гліб

1936 р., П.Холодний

Нава Успенської церкви

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. 370: 165 см

Понизу написи: зліва – П.Холодний, у центрі – жертва Народної торгівлі краевого споживчого союзу у Львові, справа – сигнатура Krakowski zakład witrażów i mozaik S.G.Żeleński

Композиція багатофігурна. На передньому плані – святий Володимир, одягнений у багато орнаментований одяг візантійського князя: червону свиту, підперезану широким поясом, та темно-синій з ультрамариновими і чорними взорами плащ, на грудях – князівський герб – тризуб, на ногах – смарагдові чоботи. Далі – свята Ольга, теж одягнена в багаті князівські шати: білу, щедро декоровану, сорочку та зелений плащ. На задньому плані – два сини князя Володимира – Борис і Гліб. Борис одягнений у фіолетову свиту і темно-синій плащ, у правій руці маленький хрест, в опущеній лівій – меч, на ногах – червоні чоботи. Над головами святих – білі німби. Фігури заповнюють ліву частину полотна до краю, залишаючи праворуч незначний простір для тла. Ноги опираються на смугу квітучої поземі, зібраної зі шматків скла блідих відтінків смарагдового, бежевого, бузкового кольорів. Над головами – три ангели з крилами, переплетеними у вишуканому ритмі, вирішені у ніжних рожево-синьо-фіолетових кольорах.

Примітка. Аналогічні зображення святих Володимира та Ольги на вітражах Успенської церкви с. Мражниця під Бориславом, виконані теж П.Холодним.

Література. Грималюк Р. Вітражі Петра Холодного // Дзвін. – 1991. – № 11. – С.128. Грималюк Р. Історія Русі-України у вітражах Успенської церкви // Родовід. – 1995. – № 3. – С.87; Грималюк Р. Вітражні вікна львівських храмів // Народознавчі зошити. – 1999. – № 5. – С.690.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 181.