Пам’ятник “Просвіті”

Розмір зображення: 600:800 піксел

Пам’ятник О.О.Гаврилюку (1911 – 1941) – українському радянському письменнику – споруджено в 1982 р. на розі вул.Короленка і Лисенка (скульптори Е.Мисько, Д.Крвавич, архітектор М.Вендзилович) [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 52]. На його місці споруджено пам’ятник “Просвіті”.

Площа, на якій встановлено пам’ятник, раніше звалась Францисканською. Сучасна вулиця “Просвіти”, яка за совітів мала назву вул.Дарвіна, в давнину звалась Кармелітською дорогою.

Пам’ятник (скульптор В.Ярич) встановлено в 1993 р. з нагоди 125-річчя діяльності “Просвіти” (1868 – 1993 рр.).

Між вулицями Лисенка, Короленка та Просвіти розташований скверик, у якому на місці пам’ятника західноукраїнському письменнику-комуністові Олександрові Гаврилюкові, зведеного 1982 року, 8 травня 1994 року відкрили чудовий пам’ятник Просвіті (на честь 125-річчя товариства) за проектом Василя Ярича. 2004-го мисливці на кольорові метали здерли бронзову таблицю на фасаді пам’ятника. За Австрії тут була площа Францішканська, поляки називали цей скверик площею Гвардії Народової на честь своїх повстанців 1848 року, а від 1939-го це місце не має назви.

Джерело: “”, 23 березня 2007 року, № 51 (1102)