2010 р. З історичною віллою на Погулянці

Дата: 23.06.2010. З історичною віллою на Погулянці у Львові мерія чинить так само, як з будинком Ярославенка

Будівельники приступили до знесення історичної вілли на вул. Погулянці, 4а у Львові, оскільки мерія цинічно дозволила знищення будинку, який поклав початок характеру історичної забудови цього мальовничого куточка Львова, – про це повідомив кореспондент ЗІКу. Розбирати віллу почали з того, що вибили столярку. Це стало видно після того, як зняли захисне повісьмо із риштовань та самі риштовання довкруж будинку.

Нагадаємо, активні роботи на майданчику будівельники розпочали 10 червня. Однак їхні дії у зверненні до прокуратури оскаржили природо- та пам’яткозахисники, котрі вважають ці роботи нелегітимними. У зверненні до прокурора Львівської області Олексія Баганця вони нагадували:

«У зв’язку з тим, що міськвиконком Львівської міської ради не відреагував на протест прокуратури м. Львова на п.п. 2, 3. 4 рішення виконкому № 244 від 05.03.2010, натомість на останній сесії посилив свої дії щодо майбутньої забудови ділянки на вулиці Погулянка, 4а, просимо вжити відповідних заходів, а також звертаємо Вашу увагу на те, що в прийнятому на сесії рішення про внесення змін до ухвали міськради від 10.07.2008 № 2048, зазначається, що воно прийняте «беручи до уваги рішення виконавчого комітету від 05.03.2010», яке було, як відомо, опротестоване прокуратурою.

Водночас зазначається, що врахований і розгляд спірних питань погоджувальної комісії громадських слухань. Однак тоді комісія не погодила жодного суперечливого питання. Є й посилання на затвердження історико-містобудівного обґрунтування, проте управління історичного середовища погодило варіант зі збереженням існуючої вілли і максимальною висотою забудови – 4 поверхи».

Окрім того, скаржники звернули увагу прокурора області на бездіяльність Державної екологічної інспекції у Львівській області, куди звернулися 18 лютого 2010 р. й довго не отримували відповіді. Відповідь надійшла тільки нещодавно, хоча датована вона 7 червня. У ній в.о. начальника інспекції п. С. Столярський стверджує, що «на час перевірки при обстеженні території жодних будівельних робіт ТзОВ «Компаньйон-Плюс» не проводиться»!

Сумно, що Держекоінспекція не помітила очевидного. Але ще сумніше, що вона нічого не відповіла по суті на питання законності зміни цільового призначення ділянки, відповідності проекту законам (про що власне її запитували) та не перевірила наявність інвентаризації зелених насаджень.

Серйозність ситуації та безкарність Львівської міськради змусила мешканців Погулянки також звернутися і до голови міжвідомчої обласної комісії з питань регулювання земельних відносин при Львівській ОДА Мирона Янківа. Захисники Погулянки вважають, що міська влада при зміні цільового призначення земельної ділянки на Погулянці, 4а керувалась аж ніяк не інтересами територіальної громади, а переслідувала суто комерційний інтерес і продемонструвала корупційні дії.

Реакцією на всі ці звернення став лист заступника прокурора області державного радника юстиції 3-го класу п. Б. Татарина прокурору м. Львова старшому раднику юстиції О. П. Денезі, якому обласна прокуратура скерувала для організації перевірки звернення щодо протиправних дій посадових осіб Львівської міськради під час погодження та надання дозволів на багатоповерхове будівництво на Погулянці. Вимогою обласної прокуратури було за наявності підстав застосувати засоби цивільно-правового характеру.

Як попередньо повідомляв ЗІК, забудовником є ТзОВ «Компаньйон-плюс», інвестором – п. Райнгольд Зебальд із Нюрнберга (Баварія, Німеччина). Забудовники придбали віллу, у якій містився дитячий садочок, і всупереч історико-містобудівному обґрунтуванню, заходився її зносити, щоб на цьому місці спорудити кілька багатоповерхівок. Не отримавши схвалення таких дій на громадських слуханнях та погоджувальній раді, забудовник знайшов спільну мову із Львівською міськрадою, виконком та сесія котрої погодили йому висотну забудову, що кардинально змінює історично-архітектурний характер цього припаркового району.

Багатоповерхова забудова п. Зебальда мала вирости поруч «самобуду» – 7-поверхового житлового будинку за № 4 на вул. Погулянці, який інспекція ДАБК у Львівській обл. визнала таким, що збудований із відхиленням від проекту, відтак прокуратура Личаківського району м. Львова внесла подання голові Личаківської районної адміністрації з вимогою вжити заходів щодо самовільного будівництва (добудови двох поверхів). Самобуд мерія не знесла, а натомість до його рівня вирішила «підняти» сусідню забудову.

Як протидіяти незаконним діям мерії та кому вигідне будівництво в зоні, що має сформований історико-архітектурний ландшафт та близька до рекреаційного середовища і могла б якнайкраще прислужитись майбутньому поколінню, – небайдужі городяни з’ясовуватимуть завтра об 11.00 на прес-конференції у прес-клубі.